Jippe Hoekstra (78), oud-raadslid Staphorst, overleden

Rouveen - Afgelopen nacht is oud-PvdA-raadslid van de gemeente Staphorst Jippe Hoekstra plotseling overleden. Hij is 78 jaar geworden. Hoekstra woonde in Rouveen.

Jippe Hoekstra was van 2010 tot 2014 raadslid in de gemeente Staphorst. Toen nog met twee zetels. De lokale PvdA haalde met hem een bestuurlijk zwaargewicht binnen. Hij was al gestopt met al zijn politieke werk, maar hij nam zijn verantwoordelijkheid toen de kleine PvdA in Staphorst een beroep op hem deed. Hoekstra was daarvoor dertien jaar lang gedeputeerde in de gemeente Utrecht. Hij kende het politieke klappen van de zweep als geen ander.

Liesbert Lubberink, fractievoorzitter van de PvdA in Staphorst, is heel verdrietig. ‘Jippe was een fantastische man. Hij was intelligent, sociaal en zeer creatief. Ik heb veel van hem geleerd. Ik beschouwde hem naast collega en leermeester ook als een goede vriend.’

Jippe Hoekstra was ook kunstschilder, dichter, scenarioschrijver en romanschrijver. De Rouvener was bezig met zijn vijfde roman. Het oud-raadslid publiceerde onder het pseudoniem Peter J. Lagrouw. ‘Ik wil niet de schrijvende politicus zijn’, zei hij wel eens. Zijn twee eerste boeken ‘Een kamer in Jirnsum’ (2015) en ‘Vorig jaar zomer’ (2013) gingen over ontluikende homoseksualiteit op het Friese platteland van de jaren vijftig. Zijn derde boek ‘Gevaarlijks Spul’ (2018) was een psychologische thriller; zijn laatste boek, ‘Het Geheime leven van Martine Blotkamp’, had ook weer het element van ontluikende seksuele gevoelens, dit keer bij een jonge vrouw.

Hoekstra was een autoriteit in de landelijke kunst- en theaterwereld. Hij was betrokken bij talloze musea en stichtingen. Hij bekleedde tal van voorzitterschappen. Ook was hij nog altijd onderwijsbestuurder. Heel lang geleden startte hij namelijk voor de klas.

De PvdA-politicus was openlijk homoseksueel en woonde al dertig jaar samen met zijn partner, waarvan 24 jaar in Rouveen. Hij maakte daar ook tijdens zijn raadlidmaatschap in de gemeente Staphorst nooit een geheim van, al liep hij er ook niet mee te koop. Hoekstra was eerder getrouwd en had een zoon en een dochter.