Paard & Erfgoed gedijt goed op nieuwe locatie

Frederiksoord - Het was even wennen, maar de eerste editie van het evenement Paard & Erfgoed in De Tuinen in Frederiksoord is een succes geworden. Duizenden bezoekers kwamen zaterdag en zondag op de plattelandsfair af.

Dit jaar dus voor het eerst niet Paard & Erfgoed op de landerijen van zorgboerderij De Eikenhof bij Trajectum in Boschoord, maar in de sfeervolle tuinen in Frederiksoord. De organisatie van de plattelandsfair kondigde eerder dit jaar aan om in of buiten de gemeente Westerveld op zoek te gaan naar een nieuw terrein om het evenement te kunnen houden. "We zochten een plek die ook met het openbaar vervoer bereikbaar is", zo legde organisator Sebraine Meijerink de keuze om uit Boschoord te vertrekken uit. ‘Een neutrale plek waar we meer doelgroepen met een beperking of langdurig werklozen weer op weg kunnen helpen.’ In de organisatie van Paard & Erfgoed is een hoofdrol weggelegd voor allerlei mensen met een rugzakje en psychisch ongemak en die weer arbeidsfit willen worden. Ze helpen als vrijwilliger in de voorbereiding op en tijdens de plattelandsfair zelf, om van het evenement een succes te maken. ‘Ze leren samen te werken, om te gaan met onverwachte situaties, zichzelf te presenteren naar anderen toe en om sociale vaardigheden in te zetten. Basisvaardigheden die je in het leven nodig hebt om je staande te houden in de maatschappij’, zo zegt Meijerink.

Ook in de Tuinen in Frederiksoord lag de nadruk dit weekeinde op paarden, maar ook de honden en schapen ontbraken niet. Het publiek dat net als tijdens de voorgaande edities bij verschillende programmaonderdelen weer actief betrokken werd, genoot van de verschillende demonstraties die in tegenstelling tot voorgaande jaren deels ook zaterdag al te zien waren tijdens ‘Kleintje Paard & Erfgoed’. De bezoekers hadden tussen de fruitbomen volop aandacht voor de oude ambachten in combinatie met de markt. De organisatie was uiteindelijk tevreden over de 13e editie van Paard & Erfgoed die ook in 2020 weer in de Tuinen gaat plaatvinden. ‘Het was even zoeken, maar het is heel erg goed gegaan’, zo keek Meijerink zondagavond terug.