Diever viert jubileum in 2020 met dubbele Shakespeare

Het openluchttheater in Diever is in 2020 toe aan zijn 75ste Shakespeare-jaargang. Beide stukken worden, in een vertaling van Nieborg zelf, enigszins ingekort gespeeld. ,,Maar het zijn al relatief korte stukken”, zegt de regisseur. ,,Zeker Comedy of Errors.”

Het ligt voor de hand te denken dat dan de ene voorstelling vóór en de andere na de pauze wordt gespeeld. Maar bij Nieborg weet je het nooit. ,,Ik heb daar nog geen idee over.” De twee stukken in elkaar vervlochten dan maar? ,,Haha, nou dat wordt misschien lastig. En de acteurs dan zeker een rugnummer opplakken, voor de duidelijkheid. Nou, we zien wel.”

‘Zodat het publiek denkt: daar heb je hém weer’

In elk geval wil hij voor beide stukken wel dezelfde acteursploeg inzetten. ,,Zodat het publiek denkt: daar heb je hém weer. Maar dan de ene keer als dokter en de andere keer als moordenaar.” Comedy of Errors werd zeven jaar geleden nog in Diever gespeeld. Gelijk opgaand met de toen in Griekenland spelende crisis, die zo’n beetje op zijn hoogtepunt was, situeerde Nieborg de eerste scènes in een Grieks dorpje dat symbolisch instortte.

Naast de komende dubbele Shakespeare is er ter viering van het jubileum ook een bijzondere zomerproductie in het Globetheater op het terrein van het openluchttheater. De titel hiervan luidt - schrik niet- De Plattelandsvrouwenvereniging van Diever brengt het wereldberoemde Schotse stuk anno 1946. Nieborg: ,,Dat is een verhaal over een groep plattelandsvrouwen die Macbeth gaat spelen.” Het betreft een bewerking van een Brits stuk met de minstens even fascinerende titel The Farndale Avenue Housing Estate Townswomen’s Guild Dramatic Society’s Production of Macbeth. ,,Ik wil die voorstelling in de sfeer van 1946 laten spelen. Misschien wel in zwart-wit.”

Twee avonden nog niet uitverkocht

Eerst staat tot 21 september van deze zomer nog Maat voor Maat in het Shakespearetheater. Voor de voorstellingen van 11 en 18 september zijn nog kaarten.