Jan Huzen krijgt waarschuwing voor opruiing in zaak Willeke Dost

Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge krijgt een waarschuwing voor opruiing in de zaak Willeke Dost. Huzen werd in april opgepakt nadat hij via Facebook een oproep deed om te gaan graven naar het sinds 1992 vermiste meisje in de tuin van haar pleegouders in Koekange.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat er sprake is van opruiing, maar heeft besloten dat Huzen niet vervolgd wordt. De officier van justitie hoopt dat hij van de situatie geleerd heeft. Wel krijgt de Nieuw-Weerdinger een proeftijd van een jaar.

Huzen reageert laconiek op de beslissing van het OM: „Ik had me ook niet kunnen voorstellen dat ze me wel zouden vervolgen, maar je weet het nooit.”

Huzen speurt sinds vorig najaar naar de vermiste Willeke Dost. De destijds 15 jaar oude Willeke Dost verdween in de nacht van 14 op 15 januari 1992 uit de boerderij van haar pleegouders in Koekange. Sindsdien is er niets meer van haar vernomen.

De politie zocht in november 2018 voor het laatst naar de vermiste tiener, dat gebeurde op aanwijzing van onder anderen Jan Huzen. Het onderzoek richtte zich op een weiland achter de boerderij van de pleegouders in Koekange. Huzen vond het onderzoek van de politie niet uitgebreid genoeg.

Opruiing

De zelfbenoemd speurder liet meermaals blijken dat politie en justitie volgens hem niet snel genoeg handelden in de zoektocht naar Willeke. Hij organiseerde op Facebook een actie, waarbij hij mensen opriep om te komen graven rond de boerderij van de pleegouders.

Klik hier voor het dossier over Willeke Dost