Voorzet
Door Flip Vellinga

Marc Holterman

Een foto op social media prikkelt dikwijls de herinnering. Het gebeurde deze week bij een tweet van MSC-Amslod over doelman Marc Holterman. Hij ontbrak afgelopen zondag in de wedstrijdselectie van de Meppeler hoofdklasser. Zijn teamgenoten verloren de competitieouverture tegen SDO, maar Marc werd beloond met de mooiste prijs die er is: de geboorte van een tweede dochter, Leanne.

Herinneringen worden steeds mooier naarmate de tijd verstrijkt. Ik dacht terug aan het seizoen dat ik met Arjen Holterman, de vader van Marc, de bouwstenen mocht leggen voor een succesvolle periode met de A-junioren van MSC, die uiteindelijk resulteerde in promotie naar de hoofdklasse.

Arjen was veel méér dan een elftalleider: hij was het cement tussen de stenen, de verbindende factor in een team in opbouw. Een sympathieke vent met veel ingangen binnen de club.

Aangeslagen

Naast zijn verdiensten op het organisatorische vlak zal ik nooit vergeten hoe hij razendsnel reageerde nadat aanvaller Peter Tabak tijdens een uitwedstrijd op Urk in botsing was gekomen met de doelman van de thuisclub en roerloos op het veld bleef liggen. De paniek was groot, maar door adequaat ingrijpen van Arjen Holterman, die direct doorhad dat de speler zijn tong had ingeslikt, werd erger voorkomen.

Zelden heb ik na afloop in de kleedkamer zo’n aangeslagen groep meegemaakt als die middag op het voormalige visserseiland. De ruime overwinning had geen enkele waarde, slechts de wetenschap dat een ploeggenoot nog in leven was telde.

De broertjes Erik en Marc Holterman waren regelmatig langs de lijn te vinden wanneer het elftal van hun vader speelde. Erik bewerkte soms, wanneer de verveling toesloeg, de dug-out met takken, maar de olijke blik in zijn ogen zorgde ervoor dat je onmogelijk kwaad op hem kon worden. Marc was de talentvolle doelman, die in de jeugdopleiding speelde van PEC Zwolle en in Arjen zijn trouwste supporter had.

Onomstreden

Een groot aantal jaren later kwamen we elkaar weer tegen bij de club, nu bij de senioren. Marc was inmiddels teruggekeerd bij MSC en voorbestemd om eerste keeper te worden. Soms keepte hij ook een wedstrijdje in het tweede elftal, maar uiteindelijk werd hij de onomstreden nummer 1 van MSC.

Hij maakte de gloriejaren van de club mee en stond met zijn team zelfs op de drempel van de toenmalige topklasse. Marc was een stabiele factor in een soepel draaiend elftal. Degelijk en betrouwbaar. Misschien niet spectaculair, maar bijna altijd goed voor een zeven.

Helpen

Na een uitstapje naar de zaterdagtak van de vereniging is hij vorig jaar teruggekeerd bij de zondagploeg, die een wisselvallig seizoen kende, maar zich uiteindelijk handhaafde in de hoofdklasse. Dat zal ook in deze voetbaljaargang de doelstelling zijn van het sterk gerenoveerde elftal.

MSC staat in de steigers en daarom is het fijn dat Marc Holterman straks weer beschikbaar is. Hij kent de wetten van de hoofdklasse en weet wat er op dit niveau wordt gevraagd. Met zijn ervaring kan deze clubman het jonge elftal helpen en ervoor zorgen dat mooie, nieuwe herinneringen worden geboren.