Stichting Wolderwijs verhuist naar Zuidwolde

Zuidwolde – De stichting Wolderwijs verhuist van Ruinerwold naar Zuidwolde. Niet alleen moet het huidige kantoor aan Dijkhuizen plaatsmaken voor een appartementencomplex, ook kampt Wolderwijs al langer met ruimtegebrek. Het voormalige politiebureau in Zuidwolde wordt per 1 december het nieuwe hoofdkwartier van de openbaar onderwijsorganisatie.

De handtekeningen werden donderdagmorgen gezet achter de balie van het nieuwe kantoor. In het pand werden ook al meteen de eerste werkzaamheden verricht om ervoor te zorgen dat Wolderwijs op tijd kan verhuizen. Het pand is eigendom van de gemeente, zit ook naast het gemeentehuis en is in dezelfde stijl gebouwd. Omdat het de functie van politiebureau had, moet er wel een en ander aangepast worden. ‘Wij willen zo transparant mogelijk zijn, dat betekent dat we hier en daar ramen in de deuren willen en wat muren weghalen’, licht directeur-bestuurder Martijn Mulder van Wolderwijs toe.

Meerdere ruimtes zijn vrij bedompt, omdat er of geen of kleine ramen in zitten. Inherent aan een politiebureau is de aanwezigheid van twee cellen.  Niet met tralies, maar wel ruimtes die goed afgesloten kunnen worden. Wolderwijs is wel bekend met rariteiten in een pand, want in Ruinerwold is het nu nog gevestigd in een oud-bankgebouw, compleet met stevige kluis.

Training

Wethouder Gerrie Hempen-Prent is blij met de nieuwe huurder. ‘Het gebouw werd af en toe nog wel door de politie gebruikt voor training of onderzoek, maar een jaar geleden werd het aan de gemeente aangeboden.’ ‘Er is nu trouwens een politiesteunpunt bij de balie van het gemeentehuis’, vult Ankie Lindeboom aan, de ambtenaar die belast is met onroerend goed binnen de gemeente. ‘Qua architectuur sluit het helemaal aan bij het gemeentehuis, het is daarom ook te belangrijk om zo even te verhuren.’, vindt de wethouder. Met Wolderwijs is een maatschappelijke organisatie als buurman binnengehaald, die een contract voor tien jaar heeft getekend met een optie voor nog eens vijf jaar. ‘dat geeft zekerheid voor beide partijen’, vindt Mulder.

Wolderwijs had de keuze uit meerdere locaties nadat bekend werd dat het pand in Ruinerwold verlaten diende te worden. ‘Er werden ons panden aangeboden’, glimlacht Mulder. De keuze voor het oude politiebureau was daarna snel gemaakt en nu moet er flink geklust worden. ‘Daarvoor schakelen we bij voorkeur lokale ondernemers in. We hebben ook kennis gemaakt met de buren, dit is een mooie locatie.’