Druk weekend in Dwingeloo, waar derde Nachtelijke Beleving van dit jaar samenvalt met open monumentendagen

Niet dit, maar volgend weekend zijn de jaarlijkse open monumentendagen. In de gemeente Westerveld vallen ze samen met de derde Nachtelijke Beleving van dit seizoen. Die is in Dwingeloo.

In 2017 werd er al even gepionierd met het concept, vorig jaar beleefde Westerveld het officiële debuut van de Nachtelijke Belevingen. Kort samengevat: publiek kruipt niet bij elkaar in een zaal, maar onderneemt steeds in groepjes een ‘theaterwandeltocht’ van zo’n anderhalf uur. Onderweg worden de lopers verrast met muziek en korte voorstellingen.

Voor de opvoeringen, door jonge acteurs van Roestvrij theater uit Diever, zijn bijzondere plekken uitgezocht: deels midden in de natuur, deels in de dorpskernen. Net als afgelopen jaar zijn er Nachtelijke Belevingen in achtereenvolgens Diever, Havelte, Dwingeloo en Frederiksoord.

Elk van de vier Nachtelijke Belevingen heeft een eigen thema, dat aanhaakt bij de lokale cultuurhistorie.

Twee avonden in plaats van een

In vergelijking met vorig jaar zijn er deels andere locaties en afwijkende routes. Voor het eerst zijn er ook tijdsloten, zodat deelnemers elkaar niet in de weg staan. duurt elke Nachtelijke Beleving twee avonden, in plaats van een. Wie wil, kan beide avonden aan de wandel.

Diever was dit jaar als eerste aan zet. Half juni was daar de eerste Nachtelijke Beleving van 2019, een maand later gevolgd door die in het Holtingerveld. Na Dwingeloo, op 13 en 14 september, sluit Frederiksoord op 25 en 26 oktober de rij.

‘Plekken van plezier’ luidt het thema van de open monumentendagen van dit jaar en dat is ook het thema van de derde Nachtelijke Beleving. Start en finish daarvan zijn beide dagen tussen 20.00 en 22.30 uur op recreatiepark De Noordster in Dwingeloo. Tickets zijn zaterdag 14 september te verkrijgen bij Tourist Info op de Brink in Dwingeloo en bij de receptie van De Noordster. Het meest praktische is online te bestellen, via www.hetnationaleparkvandrenthe.nl.

Vogels spotten en Radiotelescoop bezoeken

Zoals gezegd valt deze derde Nachtelijke Beleving samen met het jaarlijkse open monumentenweekend. Westerveld is rijk aan monumenten en bij een groot aantal staat zaterdag 14 en zondag 15 september de deur weer open (zie voor een overzicht www.openmonumentendag.nl). Daarnaast zijn er een georganiseerde wandeling (‘rondtie Dwingel’, vertrek bij de ‘siepelkerk’) en dito fietstocht (langs onder meer boerderijen en met de mogelijkheid onderweg de befaamde Radiotelescoop te bezoeken en/of vogels te spotten in vogelkijkhut Davidsplassen).

Ans Klok van historische vereniging Dwingels Eigen vertelt over hoe er vroeger werd getrouwd. In de ‘siepelkerk’ is een expositie te zien van klassieke trouwjurken. Verdere informatie over het programma is te vinden op www.hetnationaleparkvandrenthe.nl.