Moeder krijgt taakstraf voor belagen van ex-man

Zwollle – Een 44-jarige vrouw uit Zwartsluis heeft vrijdag een taakstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk gekregen omdat ze haar ex-man stalkte in Giethoorn. Ze drong zijn huis binnen en maakte foto's als bewijs van de verwaarlozing van hun kinderen.

Door Michiel Satink

'Hoe is het mogelijk dat mijn kinderen in zulke troep leven', vroeg de moeder zich op de zitting herhaaldelijk af. De vrouw ligt in een 'vechtscheiding' met haar man en kreeg eerder al een locatie- en een contactverbod opgelegd. Die heeft ze overtreden, gaf ze volmondig toe op de zitting. Ze hing over de schutting van de tuin van haar ex-man, maakte binnen foto's van wat zij zag als de 'troep in de keuken' en bezocht haar kinderen herhaaldelijk op school en op het sportterrein in Giethoorn.

Onderzoek geweigerd

Ze mocht geen contact hebben met haar kinderen maar zocht ze toch op terwijl ze in juni in Steenwijk de avondvierdaagse liepen. 'Ik heb alleen water gegeven, ik heb niets gezegd'', zei de vrouw hierover. Op de zitting wisten zowel de reclassering als het Openbaar Ministerie niet wat ze met mevrouw aan moesten. De reclassering wil haar helpen maar wil dat ze onderzocht wordt door een psycholoog. De officier vond dat ook, maar de verdachte weigerde. Het heeft geen zin om met een psycholoog te praten, zei ze. Ze wil dat iemand kijkt naar de leefsituatie in het huis van haar ex-man, meer niet.

Zorgen over haar houding

De stalking moet gezien worden als onderdeel van de 'vechtscheiding' tussen de verdachte en haar ex, zei de officier van justitie. 'Het liefst had ik gezien dat de ouders het met elkaar hadden opgelost.' Er zijn zorgen over de houding van de vrouw: zal ze zich nu wel aan een door de rechter opgelegd contactverbod houden? Want na de belaging tussen december vorig jaar en april dit jaar kreeg ze midden juni een zogeheten gedragsaanwijzing opgelegd. Het werd haar verboden nog contact op te nemen met haar ex en de kinderen. Een paar dagen later al ging ze over de schreef.

Afspraak met jeugdzorg

De officier eiste een werkstraf van 180 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk. Onderdeel van de voorwaarden zijn een contactverbod met haar ex-man en mogelijk het meewerken aan een behandeling. De gedragsaanwijzing heeft de vrouw nooit gekregen, zei advocaat Juliëtte Pinners, dus daarvoor moet ze worden vrijgesproken. 'Mijn cliënt voelt zich een roepende in de woestijn'', zei ze over de zorgen van de moeder. De reclassering gaf op de zitting aan dat er al een afspraak gemaakt is met jeugdzorg zodat de moeder haar zorgen kenbaar kan maken.

Enkelband

De rechter vond de gedragsaanwijzing niet overtreden, omdat de vrouw er niet van heeft geweten. Daarom kwam hij uit op een lagere straf dan de eis. Om het locatieverbod in de gaten te houden, krijgt de moeder een enkelband om.