Instapdag voor kinderen bij Shakespeare Theater Diever: 'Iedereen kan toneelspelen'

‘Het is een plek waar je jezelf kan zijn, het is één grote familie, iedereen houdt van elkaar.’ Tientallen nieuwsgierige kinderen horen zaterdagmiddag de ‘ervaren’ Carice Boelm uitleggen wat toneelspelen bij het Shakespeare Theater ook voor kinderen zo leuk maakt.

Ieder jaar organiseert het bestuur een instapdag voor kinderen. Al jaren lukt het om zo een jeugdtheatergroep van zo’n zestig kinderen te vormen. En gelet op de ongeveer twintig nieuwe gezichten is de aanwas ook het komend seizoen wel weer voor een seizoen verzekerd.

In Diever hoeft niemand auditie te doen, iedereen kan immers toneelspelen. Dat is volgens bestuurslid Jeanine de Boer elders wel anders. ,,Het gaat om de lol in en het kennismaken met het toneelspelen. Je wordt hier niet beoordeeld. Je geeft ze iets mee voor de rest van hun leven.’’

Het halen van de toneelschool is in Diever niet het doel, al maken sommigen die stap wel. Carice debuteerde als tienjarige in 2016 in het grote bostheater in ‘Richard III’. Vorig jaar deed ze mee in ‘King Lear’. Maar dat podium is voor weinigen weggelegd. De meeste kinderen blijven in hun lesgroepen werken aan voorstellingen in april in het kleinere Globe Theater.

Ervaren theaterdocenten

Er wordt gewerkt met ervaren theaterdocenten. Grytha Visser ontfermd zich eerst met improvisatie-oefeningen over de leeftijdsgroep voortgezet onderwijs. Ze krijgen tien seconden ‘als een foto’ het angstmoment vlak voor de eerste parachutesprong uit te beelden.

Het kost de 17-jarige Emma Wijers uit Diever geen enkele moeite. Haar hele familie is betrokken bij het theater. ,,Ik begon negen jaar geleden als een verlegen meisje, het heeft me heel erg geholpen. Dit is anders dan op school. Iedereen is vrolijk en accepteert je.’’

Ze hoopt een Amerika-studie in Groningen te combineren met de toneellessen, want ze wil de stap naar het bostheater zeker maken. Dit seizoen zat ze er als podiumassistente bij de bediening van de luiken al bovenop.

Meer durven

Ook Annelie de Boer uit Havelte wil ‘meer dingen uit haar zelf halen en durven’. De 9-jarige Doris Wijnstok uit Diever droomt van een leven als actrice: film of theater het maakt haar niet uit. De achtjarige Charlotte woont nog maar net in Diever. ,,Het lijkt me leuk dat mensen naar me kijken’’, zo zegt Charlotte, die volgens moeder Marija van der Woude graag rolletjes speelt.

Charlotte heeft twee maanden bedenktijd, mocht ze op 26 september aan de serie van 35 lessen beginnen. De enthousiaste blik verraadt later die middag dat dit zeker gaat gebeuren.