Autorodeo is grootste publiekstrekker van Oranjefeesten

Nieuwleusen - De belangstelling voor de programma-onderdelen van de jaarlijkse Oranjefeesten is en blijft enorm. De toegangskaarten voor de vele activiteiten waren snel uitverkocht.

Het bestuur van de Oranjevereniging attendeerde de bezoekers online op te letten om geen foute kaartjes te kopen. Op de site werden de bezoekers gewezen op het risico: ‘Elke kaart is uniek en kan maar 1 keer gescand worden. Als je een kopie koopt en deze is al gescand, dan kunnen we je niet naar binnen laten. Als je een kaart overneemt, zorg dan dat je zeker weet dat het goed is. Voor een dichte deur staan is voor jou niet leuk en voor ons ook niet. We willen een gezellig en veilig feest organiseren, dus we laten geen mensen zonder kaartje binnen. Er komen geen extra kaarten meer beschikbaar. Vol is dus echt vol...’

Voor alle bewoners uit Nieuwleusen en omstreken is er wel een onderdeel dat hen aanspreekt. De kindermarkt - een grote markt waar kinderen en ouderen veel speelgoed en andere spullen voor een prikkie kunnen kopen - is dit jaar binnen gehouden omdat de weersverwachtingen niet erg positief waren. De tent was overvol met kopers en verkopers.

Een ritje met het treintje Bello is ook vaste prik voor veel Nieuwleusenaren. Zo’n ritje is voor de jongsten, onder begeleiding van vader, moeder oma of opa, een ware belevenis. De tramconducteur in ouderwets uniform houdt alles in de gaten. De leren riempjes aan de wand van de trein moeten dienen als veiligheidsgordels. De rondrit van ongeveer 20 minuten gaat door de versierde straten. Reizigers zien de race-straat en de kerststraat. Tijdens de tocht zijn de aangelegde verkeersheuvels, die als bedoeling hebben de snelheid van de weggebruikers te temperen, meer dan duidelijk te voelen.

Op de woensdagavond zijn er 2 onderdelen nieuw in het programma. Aan de pubquiz in de feesttent doen 125 teams mee en de kaarten voor het cabaret Kampman en Co in De Spil zijn uitverkocht. Herman Kampman wordt begeleid door gitarist Jan Niehold en drummer Peter Deiman. Hij vertelt onder meer anekdotes over oma en een jeugdliefde en draagt gedichten voor. Alles wordt opgevoerd in dialect. Het optreden wordt door het publiek gewaardeerd en deze splitsing van programma-onderdelen is een succes. De inbreng van de musici bij de uitvoeringen viel in de smaak. De Spil is voor een dergelijke voorstelling meer geschikt dan de feesttent, waar het duidelijk rumoeriger is. Dit blijkt donderdagavond tijdens Nieuwleusen Got Talent. Toch is het genieten voor de vele bezoekers en de deelnemers.

Dezelfde avond maakt voorzitter Patrick Belder de winnaars van de versierde straten bekend. De eerste prijs gaat naar de bewoners van de Stekelbaars, tweede is de Meeleweg en de derde prijs is voor Het Ruitenveen. De aanmoedigingsprijs wordt in ontvangst genomen door bewoners van de Beatrixlaan. Vrijdag speelden de leerlingen van de basisscholen spelletjes.

Hoogtepunten zijn de avonden waar iedereen elkaar ontmoet in de feesttent, maar de grootste klapper van de week is en blijft toch de autorodeo. De belangstelling voor motoren en toebehoren is in Nieuwleusen ongekend populair. Deelnemers beleven vooraf vaak veel plezier aan het werken aan een voertuig, samen met vrienden. Op de finaledag komt het er allemaal op aan: dan mogen ze crossen in de grote zandbak.