DOS’46 begint met moeizame overwinning

Dordrecht - Regerend landskampioen veldkorfbal DOS’46 begon de eerste helft van de veldcompetitie met een overwinning. Het versloeg DeetosSnel met enige moeite met 16-20. Doorslaggevend was de scorende inbreng van het dameskwartet, dat twaalf van de twintig doelpunten voor zijn rekening nam en slechts viermaal een doelpunt moest toestaan.

DOS’46 begon in dezelfde opstelling als waar het in Antwerpen de Supercup mee veroverde. Zo nam nieuwkomer Pascal Frieswijk andermaal de plaats in van de geblesseerde Jesse de Jong en vormde hij met Jelmer Jonker, Fenna de Jong en Nienke Hintzbergen de eerste aanval. Kim Petersen, Nienke Hintzbergen. Max Malestein en international Harjan Visscher begonnen dientengevolge in de eerste verdediging. Het 100-jarige DeetosSnel moet het dit seizoen doen zonder de ervaren Francy Cielaars (gestopt) en de naar PKC/SWKGroep vertrokken talenten Brett Zuijdwegt en Randy Oosting. Daartegenover staat de komst van de Belgische internationals Jarre de Ley en Shiara Driesen, beiden van de Belgische landskampioen AKC/Luma.

Voortouw

De Nijeveners namen meteen het voortouw en openden in de eerste minuut de score via de handen van Nienke Hintzbergen (0-1). Na de gelijkmaker zette Geertje Hoekstra DOS’46 met afstandsschoten in de 7e en 11e minuut op een voorsprong van twee punten: 1-3. Na 2-3 liep het verschil door afstandsdoelpunten van Nienke Hintzbergen en Harjan Visscher tot drie punten op: 2-5.

Zo halverwege de eerste helft bouwden doelpunten van Fenna de Jong (kleine kans) en Pascal Frieswijk (afstand) de marge tot vier punten uit: 3-7. Groter werd het verschil niet. In de laatste tien minuten voor rust troffen beide ploegen na 5-7 het doel om en om. Ruststand 7-10.

Lastig worden

In de eerste tien minuten van de tweede helft hielden de Nijeveners de thuisclub ruim op afstand: 8-12 en 9-13. Daarna stokte het scoren bij DOS’46 en begonnen de Dordtenaren weer in hun kansen te geloven.

Trainer-coach Pascal Zegwaard: ‘Bij fasen kregen we het in de tweede helft lastig. We hadden moeite om tot scoren te komen. Daardoor werd het spannend. Dan is het zaak niet in paniek te raken.’

DeetosSnel, met topschutter Jimin de Vries, die in totaal achtmaal scoorde, in een hoofdrol, naderde meermalen tot op één punt: 12-13, 13-14, 14-15, 15-16 en 16-17. DOS’46 verhinderde met doelpunten van Fenna de Jong (driemaal), Geertje Hoekstra en Harjan Visscher dat de gelijkmaker viel. Zegwaard: ‘De dames waren ontzettend belangrijk en vormden de sleutel in de wedstrijd. Het is zaak de zwakte van de tegenstander te benutten. We hebben dat goed uitgespeeld. De heren zijn van hetzelfde niveau.’

In de slotfase, waarin het spel door blessurebehandelingen en een time-out meermalen stillag, maakten in de slotminuten doelpunten van Geertje Hoekstra en Max Malestein aan alle twijfel een eind: eindstand 16-20.

Doelpuntenmakers DOS’46: Geertje Hoekstra (vijfmaal), Fenna de Jong (vijfmaal), Harjan Visscher (driemaal), Nienke Hintzbergen (tweemaal), Max Malestein (tweemaal), Pascal Frieswijk (tweemaal) en Jelmer Jonker.