83-jarige Meppelse krijgt geen straf voor bestoken oud-buren

Een 83-jarige vrouw uit Meppel is wel schuldig aan het bestoken van haar oud-buren en het vernielen van hun regenpijp, maar een straf opleggen vond de rechter een stap te ver.

De vrouw woonde al bijna vijftig jaar in haar woning in Meppel, toen zij in januari van 2016 trammelant kreeg met haar buren. Die buren woonden al enkele jaren zonder problemen naast haar.

En toen kreeg ze een factuur op de mat. Ze had volgens de buurman krassen veroorzaakt op hun auto. De reparatie was voor haar rekening. Ze was daar niet schuldig aan, dus wilde ze die rekening niet betalen, zei de vrouw tegen de rechter.

Punaises in de tuin gooien

Vanaf dat moment kwam ze in een hel terecht, zei ze. Ze werd uitgescholden, bespuugd en voortdurend gefilmd door de buren. Omgekeerd meldden de buren dat de bejaarde vrouw tegen de schutting schopte, met de hondenriem langs de schutting rammelde en punaises en takken in hun tuin gooide. De oude vrouw werd ook verweten dat zij de dochter van zeven jaar oud nazat en haar toebeet dat haar ouders moordenaars waren.

Camera’s

De woningbouwvereniging hing camera’s op. De 83-jarige vrouw stond op beeld, terwijl ze met de fiets de regenpijp ramde en met de hondenriem langs de schutting liep. Uiteindelijk werd de oude vrouw gedwongen te verhuizen.

De officier van justitie eiste een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur en een straatverbod voor de Meppelse. De rechter ging meer uit van het principe; ‘waar twee kijven hebben twee schuld’.

‘Oude bomen verplant je niet’

Ze vond een deel van de beschuldigingen niet bewezen, waaronder het toebijten van de angstaanjagende woorden richting de dochter. De rechter vond dat de oude vrouw door de gedwongen verhuizing voldoende is bestraft: ,,Oude bomen verplant je niet”.

Een straatverbod vond de rechter niet nodig: ,,U bent denk ik verstandig genoeg om niet meer in die straat te komen”.

De vroegere buren vroegen een schadevergoeding van bijna 5000 euro. De rechter wees alleen een vergoeding van 500 euro voor het kind toe, omdat zij ongewild de ruzie tussen haar ouders en de bejaarde buurvrouw mee moest maken.