Tim en Anouk wandelen door heel Nederland

Meppel / regio - Meer dan 1000 kilometer wandelen in 64 dagen om aandacht te vragen voor psychische problemen en pesten. Dat is wat Anouk Pool (23) uit Meppel en Tim Saalbrink (37) uit Goor doen. Lees hier wat ze onderweg meemaken tijdens hun project ‘Wandelen tussen 2 werelden’.

Dag 64: Lelystad - Ermelo (31,4 kilometer)

,,Zoals beloofd nog een update van onze laatste wandeldag.

Gisterochtend begonnen wij met veel te vroeg opstaan. Om 06.00 uur ging de wekker al en om 07.30 uur zaten wij bij Omroep Flevoland live in de uitzending. Leuk om mee te maken! We waren vrij snel klaar en zijn maar aan de wandel gegaan. Het was nog niet helemaal licht en wij hadden hele koude tegenwind in ons gezicht. Daar liepen wij dan, op onze 64e dag van de wandeltocht. Onderweg zeiden we niet zoveel, zoals gewoonlijk, maar we hadden het af en toe wel even over hoe het zal zijn als het straks klaar is. We hadden werkelijk geen idee. We gissen wat maar weten het niet. Wat we wel weten is dat wij een heel avontuur rijker zijn. We hebben zo veel beleefd, zo veel mensen ontmoet en gesproken. Wij zijn onszelf tegengekomen. Maar we hebben ook gemerkt hoe waardevol een vriendschap kan zijn. Én we hebben gewoon heel Nederland wandelend mogen zien, hoe mooi is dat!

Wij hebben een stuk gelopen en zijn in Harderwijk samen wat gaan eten. Daarna naar het station waar mijn (Anouk) ouders op ons stonden te wachten, samen met de meiden van de documentaire met de boomer (geluidsman). Wij zijn gewoon met z'n allen gaan lopen, stap voor stap, zoals alle andere dagen. Onderweg stond er na ongeveer elke kilometer een bordje met een korte bemoedigende tekst en het aantal kilometers die wij nog moesten. Ondertussen ging het helaas alsmaar harder regenen.
Op de gemeentegrens bij Harderwijk/Ermelo stond de wethouder/loco-burgemeester van Ermelo ons op te wachten. Ook hij liep een stukje met ons mee, tot het gemeentehuis.

Wij kwamen al snel op het GGZ-terrein aan, waar wij allebei in de kliniek hebben gezeten. Hier stond Jaap, onze hoofdbehandelaar van de Zwaluw, ons op te wachten. Al klappend kwam hij ons tegemoet en sprak woorden van trots naar ons uit. Ook hij liep verder mee. Bij het gebouw van de Zwaluw hebben Tim en ik nog even stil gestaan en hebben elkaar een dikke knuffel gegeven. Hierna zijn wij de laatste paar honderd meter gaan lopen. Zijknat liepen wij het hoekje om, waar achter het gemeentehuis staat. Luid applaus en gejoel van allemaal lieve mensen. Met spandoek!

Het was een heel mooi, fijn en warm onthaal en we zijn snel naar binnen gegaan bij het gemeentehuis om lekker op te warmen en een bak koffie te drinken. Daar hebben een aantal mensen ons toegesproken. Zo veel mooie woorden die wij kregen! Wij zijn de stichting Omgaan met Pesten én MIND onwijs dankbaar voor alles wat ze voor ons hebben gedaan. Ze hebben ons gesteund en zijn in gedachten heel dichtbij gebleven, in alle uithoeken van Nederland. Mede dankzij jullie, is deze wandeling een succes geworden. Wij krijgen vaak te horen dat wij zo goed bezig zijn, maar jullie als organisatie en stichting zijn dat ook zeker weten! Dank jullie wel hier voor.

Nu is het toch echt voorbij. Dit avontuur, wat wij samen aan zijn gegaan. Waar zoveel meer mensen bij betrokken zijn geweest. Alle gesprekken, slaapplaatsen, eten, noem het maar op. Alles is zo mooi gegaan en wij zijn heel dankbaar dat het allemaal zo goed en mooi heeft mogen verlopen.

Heel veel liefs van Tim en Anouk"

Dag 63: Dronten - Lelystad (18,4 kilometer)

'Hey lieve mensen, vandaag is onze 63ste dag. De een-na-laatste dus! Onderweg naar Lelystad hadden wij het er samen over. Het is apart dat het morgen voorbij is. Bizar hoeveel nieuwe mensen wij hebben leren kennen en ons verhaal mee hebben gedeeld. Ongeloofelijk dat wij gewoon heel Nederland rond zijn geweest, lopend!
Vandaag was net als vele andere dagen in de afgelopen 63 dagen. Opstaan, ontbijten, lopen, uitrusten, enzovoort. Wij hadden echt heerlijk weer. Het lopen ging goed en de route was vrij recht en overal hetzelfde, maar toch mooi en fijn om te lopen. 

We zitten nu in een hotel lekker de rust tot ons te nemen. We kijken tv en gaan zometeen lekker slapen. Morgen moeten we al om 6 uur ons bed uit. Half 8 zitten wij in de studio van omroep Flevoland. Hierna zullen wij onze weg vervolgen. Om half 3 vertrekken wij vanaf Harderwijk. Wij zullen dan tussen half 4 en 4 uur in Ermelo aankomen. 
We kijken echt uit naar morgen, maar we weten nog niet goed wat wij allemaal kunnen verwachten. We zullen het wel op ons af laten komen en vooral genieten. Alvast slaap lekker allemaal!'

Dag 62: Zwolle - Dronten (27.7 kilometer)

'Vandaag liepen wij weer verder. De route ging naar Dronten. Het was een lange rechte weg met af en toe een kleine buiging. Ongeveer op de helft kregen wij regen. Het zou droog blijven, maar het was verre van droog want het ging steeds harder regenen. Helaas kunnen wij niet vertrouwen op de weerberichten. Gelukkig hadden wij het de laatste paar kilometers droog en liep Roelina mee, bij wie wij vannacht slapen. Morgen gaan wij verder naar Lelystad en overmorgen al naar Ermelo, zo apart! 

Wij willen nu natuurlijk nog wel even aandacht schenken aan MIND en Stichting Omgaan met pesten. Wij willen graag de laatste dagen nog meer donaties ophalen. Hoe mooi zou het zijn als de bedragen nog hoger worden! Ze kunnen namelijk elke euro onwijs goed gebruiken. Meer weten? Zoek ze dan eens op via google!'

Dag 61: Rust

'Op deze tweede rustdag hebben wij vanmorgen iets bijzonders en moois mogen doen, namelijk een cheque in ontvangst nemen. Deze werd ons aangeboden namens het centrum voor psychotherapie van GGZcentraal, waar ook de Zwaluw onder valt; de kliniek waar wij beide hebben gezeten. Namens het centrum kregen wij van Marionne Bartels en Rosita Vos de cheque overhandigd. Ook Sander Slootmaker was hierbij aanwezig namens MIND.

Wij vonden dit erg speciaal, want hoe bijzonder is het, dat na onze behandeling de therapeuten betrokken zijn bij ons en onze actie. Dat doet veel met ons. Zoveel dat ik (Tim) er zelfs stil van werd. En dat gebeurd niet vaak. Wij hadden niet alleen de overhandiging van de cheque. Ook hebben we met z’n vijven hele goede gesprekken gehad over de GGZ, MIND en de problematiek in Nederland. Voor nu gaan we nog even relaxen en morgen weer aan de bak.'

Dag 60: Rust

'Een praktische update vandaag. Aanstaande maandag 11 november is het alweer zover. De finish van ons avontuur. Wij zullen rond half 4 aankomen in Ermelo bij het gemeentehuis. Als er nog mensen zijn die een stukje mee willen lopen, dan kan dat vanaf station Harderwijk, wij zullen daar om 14.15 uur vertrekken. Wij vinden het best spannend, aangezien wij van onze ouders te horen hebben gekregen dat wij vanaf Harderwijk de touwtjes niet meer in handen hebben en het maar over ons heen moeten laten komen. Tot zover het praktische gedeelte.

Wat zijn de afgelopen 2 maanden hard gegaan en wat hebben we veel mee gemaakt, gezien en ondervonden. We zijn onszelf tegengekomen en onze gedachtes werkten niet altijd helemaal mee. We hebben gelachen, gehuild en gedeeld. Maar vooral kunnen wij zeggen: wat was het bijzonder en wat zijn wij trots op onszelf dat wij dit avontuur zijn aangegaan!

Zaterdag gaan we de laatste etappes aan en maandag is dan toch echt de laatste dag. Wij kijken er naar uit en zullen het toch ook gaan missen. Groetjes ons.'

Dag 59: Meppel - Zwolle (25,3 kilometer)

'Vandaag liepen wij van Meppel naar Zwolle. Vannacht hebben we lekker geslapen, dus gingen we fris van start. Dat mocht ook wel, want maar liefst 5 begeleiders vanuit de woonplek van Anouk liepen met ons mee. Onwijs gezellig en supertof dat jullie meeliepen. 3 Van hen liepen 12 kilometer mee en de andere 2 waren er de hele tocht bij. Juliette en Neeltje kwamen ons lopend tegemoet en hebben ons weer gefilmd en wat vragen gesteld. De lunch werd verzorgd door Sharon, dankjewel!

Het lopen ging goed. Maar Anouk had de laatste kilometers behoorlijk last van een spier in haar knieholte. Hierdoor ging het moeizamer, maar we hebben het weer gered. Wij hebben nu lekker een paar rustdagen. Vrijdag wordt ons een cheque aangeboden namens GGZ centraal. We zijn heel benieuwd, maar eerst gaan wij lekker onze rust pakken.' 

Dag 58: Ruinen – Meppel (15.1 kilometer)

'Vandaag ging onze tocht van Ruinen naar Meppel, met een korte tussenstop in Ruinerwold. Vanaf Ruinen liepen wij met z’n zevenen, waaronder mijn (Anouk) moeder en opa. Vanaf Ruinerwold met z’n vijven; mijn opa nog steeds en later mijn oma erbij. Onwijs leuk! In Ruinerwold werden wij nog tegemoet gefietst door mijn oom en mijn jonge neefje en nichtje.

Eenmaal in het 'centrum' van Ruinerwold zagen wij wel een heleboel mensen staan. En wat bleek; een aantal mensen van De Bergklanken speelden wat nummers om ons te verwelkomen. Dit was zo mooi! Toen ik de eerste tonen hoorde moest ik al huilen, en ook Tim was ontroerd hierdoor. Eromheen stonden nog meer mensen die ons verwelkomden en ons succes wensten.'

'Wij kregen een lekker warm bakkie koffie en waren weer gevuld met veel positieve energie. In Meppel zijn wij nog bij mijn dagbesteding verwelkomd met een lekker broodje hamburger. De route was 16 km in totaal. Niet zo veel dus. Maar het kostte wel wat energie, zo alles er om heen. Maar het was het zeker waard!

Nu zitten wij lekker bij mij thuis op de bank. Sharon en Naomi hadden heerlijk voor ons gekookt, hoe lief! Dank jullie wel, het was echt super lekker. Morgen zullen wij met een aantal begeleiders van mijn woonplek vertrekken naar Zwolle en komen Juliette en Neeltje nog langs om te filmen. Daarna hebben wij lekker 2 rustdagen. Daarna hoeven wij nog maar 3 dagen te lopen. Het gaat heel snel nu de laatste week!'

https://meppelercourant.nl/artikel/1059306/tim-anouk-zijn-bijna-uitgewandeld.html

Dag 57: Beilen – Ruinen (17,3 kilometer)

'Vannacht hebben wij lekker geslapen bij Nikki en vanochtend gingen we op weg naar Ruinen vanuit Beilen. Nikki liep ook mee, samen met Alida en Erna. Gezellig dat jullie mee liepen! Het weer zat gelukkig mee; in het begin hebben wij alleen wat miezer regen gehad, maar verder hadden we lekker weer vandaag. We hebben veel gekletst en lekker gelopen en waren na 19 kilometer om half 2 al op onze eindbestemming.

Morgen zullen wij vanuit Ruinen vertrekken naar Meppel. Er lopen een aantal mensen mee, maar mijn (Anouk) ouders laten er nog niets over los. Een verrassing dus! Morgen slapen we lekker bij mij thuis en word er voor ons gekookt, heel lief. Fijne avond nog allemaal!'

Dag 56: Assen – Beilen (15,8 kilometer)

'Na een heerlijke nachtrust ging de tocht weer verder. We hadden vandaag een korte etappe van Assen naar Beilen. Rianne Pool , de zus van Anouk, liep ook mee vandaag. Dat was gezellig en leuk. Best raar om te beseffen dat dit de laatste etappe was van week 8 en we dus morgen onze laatste week alweer in gaan.

Eenmaal op ons slaapadres aangekomen hebben we een lekker bakje koffie gehad. Daarna was het tijd om naar de masseur en de pedicure te gaan. Top geregeld Nikki Dekker, we waren er zeker blij mee. Nu nog even Expeditie Robinson kijken en dan straks weer naar bedje toe. En dan morgen dus de laatste week in. Wij kijken er naar uit met gemengde gevoelens. Want ja, het is straks toch echt voorbij dit avontuur. Fijne avond iedereen.'

Dag 55: Groningen – Assen (27,7 kilometer)

Vandaag zijn we weer begonnen met lopen. Wij zijn gestart in Eelde, op weg naar Assen. Vandaag liep Sjoert met ons mee, leuk dat je bij ons aansloot vandaag!

Het was wel weer fijn om lekker op pad te zijn. Wij begonnen droog, maar na een tijdje zagen wij een donkere regenwolk. We liepen door. Tot Tim (gelukkig) nog een keer omdraaide en zag dat de bui wel heel snel onze kant op kwam. Wij zijn ter plekke gestopt om snel onze poncho aan te trekken. Net op tijd! Het ging echt tekeer ineens. Het waaide ook erg hard, zo erg dat Tim z'n bril af moest doen omdat die weg dreigde te waaien. Ik moest even stoppen met lopen omdat ik helemaal opzij geblazen werd.

Maar gelukkig was deze bui snel weer voorbij en begon het zonnetje weer lekker te schijnen. Wij hebben zo'n 19 km gelopen en het ging goed! Wij zijn geëindigd bij Omroep Assen. Hier hebben wij samen een interview opgenomen. Deze zal komende week in verschillende delen worden uitgezonden. Vanavond lekker rustig aan doen en morgen vertrekken wij vanuit Assen naar Beilen. Rianne, de zus van Anouk, loopt gezellig met ons mee.

Dag 52

Weer een update van ons, na een aantal dagen rust.

Gelukkig gaat het weer beter met ons. Tim voelt zich al een stuk beter. Hij is nog wel wat aan het snotteren, maar het komt goed los, en hij heeft lekker veel geslapen. Met mij, Anouk, gaat het gelukkig ook een stuk beter. Door de buikpijn afgelopen weken ben ik afgevallen, wat niet heel gunstig is voor het wandelen. Ik kan nu weer meer eten en de duizeligheid is ook al 2 dagen niet meer aanwezig geweest.

Wij willen zaterdag weer verder gaan met onze wandeling. Wij kijken er nu ook wel weer naar uit om lekker te lopen. Vanochtend hebben we elkaar nog weer even gezien. Ook Neeltje en Julliette, van de documentaire. We hebben weer wat filmmateriaal gemaakt en interviews gedaan, lekker in het bos. Morgen gaan we allebei nog rustig aan doen en goed op krachten komen. En dan overmorgen weer lekker aan de wandel!

Dag 49

 

Dag 48: Franeker – Leeuwarden (17,5 kilometer)

Vandaag liepen wij van Franeker naar Leeuwarden. Een hele boeiende route; een lange rechte weg, met daarnaast een keer een heuvel en een paar rotondes. Gelukkig zijn er veel blaadjes op de weg, wat de route mooi maakt. Af en toe lekker een hoopje bladeren wegschoppen. De route was 19 kilometer, maar werd 21 kilometer doordat we gelijk doorliepen naar de B&B waar we nu zitten. Mede mogelijk gemaakt door Mirelle, dankjewel!

Tim snottert lekker door en niest de hele dag. En ik, Anouk, heb nog steeds weinig eetlust, heb last van m'n buik en ben duizelig en trillerig. Morgen ga ik de huisarts bellen voor advies. Dus even afwachten wat ze dan zeggen. We doen lekker rustig aan en zorgen goed voor elkaar. Dat is het belangrijkste.

Morgen vertrekken we vanuit hier naar Twijzel. We hopen op mooi weer, gelukkig was dit vandaag wel het geval. Dat was fijn lopen. We doen nog even rustig aan en gaan straks lekker naar bed. Fijne avond allemaal!

Dag 47: Zürich – Franeker (16,6 kilometer)

Zoals de meeste mensen wel weten, waren we vandaag in Harlingen doordat we geen slaapplaatsen konden krijgen. Morgen lopen we vanuit Franeker naar Leeuwarden toe. Vandaag hebben we een beetje rustig aan gedaan. Tim heeft wat last van z'n keel en is aan het hoesten. En ik, Anouk, heb nog af en toe buikpijn. Dus top fit zijn we helaas niet. We hebben vandaag wel even Harlingen verkend. We zijn lekker een stukje gaan wandelen, dat was wel even fijn. Tot morgen!

Dag 46: Den Oever – Zürich (32,7 kilometer)

Na even een aantal dagen bijgekomen te zijn, gingen we vandaag weer op weg. De laatste weken van onze tocht breken aan. We zijn alweer in Friesland. Wat gaat het hard en wat kan het soms zwaar zijn, maar ook zo mooi en bijzonder. Vandaag liepen we over een dijk langs de Waddenzee. Dat was best mooi, je kunt meer zien dan je denkt als je naar de zee kijkt. Ook kwamen we onze ‘groupies’ tegen. Voor nu een fijne avond iedereen.

Dag 45: Purmerend – Den Oever (Rust)

‘Wij hebben last van rustgekte. Onze rustdagen zitten er bijna op. Morgenochtend vertrekken wij naar Zürich. Wij zullen dan in Harlingen verblijven, omdat er verder nergens een slaapplaats te vinden was. De rustdagen hier op Texel waren heerlijk. Onze ouders waren hier ook van maandag tot vanmorgen. Hoe fijn is dat! We hebben lekker het eiland bekeken en veel strandwandelingen gemaakt. We hebben echt de tijd voor onszelf genomen en gezellig met z’n allen leuke dingen gedaan. Woensdag kwam er nog een vriendin van Anouk  langs, samen met haar vriend. Heel gezellig dat ze er waren.

Vanochtend begon bij Anouk de emotie toe te slaan. Ik moest huilen en zat er eventjes doorheen. De laatste loodjes zijn denk ik toch het zwaarst. Mijn somberheid is weer wat meer aanwezig en ik heb nog steeds af en toe buikpijn. Tim let goed op mij. Het is lastig om er over te praten. Maar met wat hulp lukt dit wel.

We gaan morgen weer verder. We hoeven nog maar 2 weken en een paar dagen. Dat is zo voorbij. We kunnen dit halen en we willen dit ook onwijs graag!’

Dag 41: Haarlem – Purmerend (30,2 kilometer)

'Hoi allemaal, vandaag liep wat anders dan anders. We hebben een beetje uitgeslapen en even aangekeken hoe het met mij (Anouk) ging. Helaas ging het nog steeds niet echt.  Ik had buikpijn en was licht in m'n hoofd. We hebben besloten vandaag niet te lopen. We zijn naar onze volgende slaapplaats gebracht. Fijn dat dat kon.

Vandaag hebben we het er meerdere keren over gehad en we denken dat de moeheid nu heel erg begint op te spelen. Tim merkt ook dat hij sneller moe is. En ik ook; ik heb vannacht meer dan 10 uur geslapen en het kan heel goed zijn dat m'n lichaam nu even op is. We zouden dinsdag naar Texel gaan voor onze rustdagen, maar we hebben besloten hier morgen al heen te gaan om onszelf meer rust te geven, zodat wij na onze rustdagen de laatste weken nog kunnen knallen. Die eindstreep is toch wel belangrijk voor ons, maar wij blijven samen op nummer 1 staan. We zullen de komende dagen nog wel een keer wat van ons laten horen!'

Dag 40: Amsterdam – Haarlem (19,7 kilometer)

'Vandaag zijn we weer verder gelopen na onze heerlijke rustdagen. We zijn gestart bij Amsterdam Centraal. Hier hebben wij Paulette en Monique opgewacht. Met z'n 4en zijn wij naar Haarlem gelopen. We gingen gelukkig al vrij snel de drukte uit en hebben lekker gelopen. Helaas wel wat buien gehad onderweg, maar het was prima te doen. Lekker door gelopen en gekletst. Leuk dat jullie mee liepen! Wij zijn vanmiddag door Nathalie opgehaald. Hier lekker opgefrist en lekker gegeten. Morgen loopt ze samen met haar vader mee.'

Dag 38: Rust

'Een kleine update. Wij hebben rustdagen die wij wederom serieus nemen. Wel zijn we nog mee uit eten genomen door Sacha Saalbrink en Ed Kniesmeijer. Dank jullie wel hiervoor. 
Fijne avond allemaal.'

Dag 37: Hilversum – Amsterdam (26,7 kilometer)

'Vandaag zijn wij vanuit Hilversum vertrokken richting Amsterdam. We begonnen met een filmpje opnemen met de MIND Young studio. Het duurde even voor wij het stukje gras vonden waar we het filmpje op wilden nemen, maar het is gelukt! Het was onwijs leuk om met jullie samen te werken. We zijn ook heel benieuwd naar het filmpje. Die zullen wij dan ook zeker delen.

De route hebben wij hierdoor iets ingekort, omdat wij pas het begin van de middag klaar waren. Wij zijn onze rustdagen tegemoet gelopen. We verblijven nu in Amstelveen, dus net iets buiten Amsterdam. Hier kunnen wij allebei de rustdagen verblijven, dus dat is fijn.

We hebben ook nog het filmpje Dat Hella van der Wijst gisteren gemaakt heeft!'

Dag 36: Utrecht – Hilversum (17,4 kilometer)

'Vandaag liepen wij naar Hilversum, maar we begonnen in Utrecht met een gesprek met de wethouder. Wij hebben weer ons evenement, waarvoor wij lopen en een aantal andere dingen benoemd, zoals het inzetten van meer ervaringsdeskundigen. Het was weer een goed gesprek.

Halverwege de route ontmoetten wij Hella van der Wijst. Zij liep met ons mee naar Hilversum. Onderweg zijn wij nog live geïnterviewd voor NH radio en in de middag werden wij nog gebeld door FunX radio. Er is dus weer van alles gebeurd vandaag. Onderweg hebben we nog een flinke stortbui gekregen, maar gelukkig hield dat ook snel weer op. We hebben veel gesprekken gehad met Hella. Ze heeft ook een aantal dingen opgenomen die onder haar naam te zien zijn op Facebook en Instagram.

Morgen vertrekken we vanuit Hilversum richting Amsterdam. In Hilversum hebben we nog een ontmoeting met de Mind Young studio, we gaan dan ook een video opnemen die dan via hun kanaal te vinden is. We lopen morgen onze rustdagen tegemoet.'

Dag 35: Woerden – Utrecht (20,4 kilometer)

'Hey allemaal, we liepen vandaag van Woerden naar Utrecht. Vanaf het station liepen Joanne en Floor mee, 2 vrienden van ons. Het was onwijs gezellig en ze hebben onze rugzakken voor het grootste gedeelte gedragen. Hoe fijn is dat!  Halverwege kwamen Charlotte en Inge erbij, trainers van de stichting Omgaan met Pesten. Even later haakten onze vrienden Marsha en Martin ook aan. Het was heel fijn om weer bekenden te zien en met ze te babbelen. Ook met de trainsters hebben we mooie gesprekken gehad.

Daarnaast hebben we lopend een interview gedaan en op onze lunchplek nog een interview gehad. Het was dus een bewogen dagje. Gelukkig zat het weer aardig mee; een aantal spettertjes mocht de pret niet drukken. Wij zijn nu bij de vader van Joanne en zij en Floor zijn er ook nog. Morgen gaan we verder naar Hilversum. In de ochtend beginnen wij met een ontmoeting met een wethouder en halverwege komt Hella van der Wijst met ons meelopen.'

Dag 34: Waddinxveen – Woerden (19,1 kilometer)

'Hi allemaal, vandaag liepen wij van Waddinxveen naar Woerden. We waren met z’n Tweeën vandaag. Helaas zat het weer totaal niet mee. Het heeft de hele dag gemiezerd, niet fijn dus. Met mij (Anouk) ging het vandaag ietsje beter. Vanochtend zat ik nog veel in m’n hoofd, maar gelukkig gaat het nu iets beter. Ik merk dat wandelen op dit moment ook wel helpend kan zijn en Tim zorgt goed voor mij.

We merkten wel dat we door het slechte weer sneller gingen lopen. Hierdoor waren wij al vrij vroeg op de plaats van bestemming. Hier ontmoetten wij Jacqueline en Janneke. We kregen een thermoskan met koffie en een overlevingspakketje in een klein rugzakje. Super lief natuurlijk! Wij zijn nog geïnterviewd door de Woerdense courant, onder het genot van een bakje koffie. Nu zijn wij op ons slaapadres die gisteren via social media geregeld is, nog onwijs bedankt voor het delen allemaal!'

Dag 33: Den haag – Waddinxveen (28,7 kilometer)

'Vandaag gingen wij samen met Sanne Vermaas van Stichting Omgaan met Pesten onderweg van Den Haag naar Waddinxveen. Na een goede nachtrust, die we wel nodig hadden na de mooie en bijzondere dag gisteren, gingen we op weg. Het weer zat aardig mee vandaag. Wel wat regen maar gelukkig niet extreem. Onderweg hebben we leuke en mooie gesprekken gehad. Ook hebben we het gehad over hoe het anders kan in de GGZ en omtrent pesten. In het begin van de middag kreeg Anouk een telefoontje:

Ik (Anouk) kreeg vanmiddag helaas slecht nieuws. Iemand die ik ken is helaas overleden aan suïcide. Dit kwam heel hard binnen; het is natuurlijk niet niks. Ik heb even gehuild en was vooral sprakeloos. Het is zo vreemd ook dat ik nu zo ver van huis ben. Maar dit is ook waarvoor wij lopen. Hoe pijnlijk ook, dit gebeurd helaas veel. Ik heb een tijdje in stilte gelopen, wat muziek geluisterd en gewoon de ene voet voor de andere gezet. Dit was even oké in dat moment. Nu ben ik weer rustiger in mijn hoofd. Wel vooral moe, want het is gewoon zwaar om weer zoiets te horen. Ik wil ook via deze weg iedereen die haar kende veel sterkte wensen.'

Dag 32: Rust

'Vandaag was een bijzondere en mooie dag. Het begon met een ontbijt bij de neef van Tim. Daarna met de tram naar het ministerie van VWS,  waar wij een ontmoeting hadden met staatssecretaris Paul Blokhuis. Eenmaal daar begon bij ons de spanning wel op te lopen. Want ja het is toch wel de staatssecretaris. Eenmaal in gesprek met hem ging de spanning weg. Hij heeft tijd voor ons vrij gemaakt om met ons te praten over onze wandeling en ons doel, psychische problemen, pesten en de gevolgen ervan. Het was een heel mooi, bijzonder en open gesprek. Hij nam echt de tijd om naar ons te luisteren. Heel mooi! Namens Wij zijn MIND was Saskia Oskam aanwezig, en Sanne Vermaas namens Stichting Omgaan met Pesten. Ook mochten Neeltje Johanna en Juliette Essink tegen verwachting in toch alles filmen voor de documentaire. Eenmaal weer buiten voelden we ons echt super trots; hebben we toch maar even gedaan, een gesprek met Paul Blokhuis.

In de middag hadden wij het volgende gesprek met Joba van den berg. Zij is tweede kamerlid namens het CDA. Ze heeft onder andere de GGZ in haar portefeuille zitten. Ook dit was een mooi en interessant gesprek. Later in de middag hebben wij een ontmoeting gehad met kunstenares Frances R. Zij heeft schilderijen en tekeningen gemaakt met als thema pesten. Dit was heel mooi om te zien en we konden ook allebei voelen wat ze er mee wilde uitbeelden. Voor nu zijn we uitgeteld. Wat een dag met vele mooie indrukken. Wij willen iedereen bedanken die erbij was vandaag en dit allemaal mogelijk gemaakt hebben.'

Dag 31: Hoek van Holland – Den Haag (17,7 kilometer)

‘Wat een bijzondere dag vandaag. We stonden vroeg op, want onze slaapplaats was niet in Hoek van Holland en wij moesten nog een stukje met de metro. In Hoek van Holland ontmoetten wij Ineke. Dit was een mooie ontmoeting. Eigenlijk zou Daphna ook meelopen vandaag, maar helaas is zij overleden. Ook zij had psychische problemen. Ze had over onze tocht gelezen tijdens de Last Man Standing en wilde samen met haar moeder graag een stukje mee lopen. Dat zou dus vandaag zijn. Het was zo mooi en bijzonder om dit toch met jullie vandaag te mogen doen. Wij hebben veel en heel open met elkaar gesproken. En zo was Daphna er vandaag toch een beetje bij. Zo merk je ook weer de andere kant van psychische problemen. Dat kan heel pijnlijk zijn. Hoe mooi zou het zijn als mensen meer open durven en kunnen zijn om zo de pijn iets te verlichten. Wij hopen dit, al is het maar een eerste stap, te bereiken met onze tocht.

Halverwege kwam Suzanne ons vergezellen. Wij hebben met z'n allen een kopje koffie met een gebakje gehad in een strandtentje. Daarna zijn wij met Suzanne verder gelopen. Nog weer een stukje verderop stonden Neeltje en Juliette ons op te wachten. Wij hebben Suzanne gedag gezegd. En zijn daarna bezig geweest voor de documentaire. Er zijn een aantal dingen opgenomen, zo ook op het strand. En gelukkig, wij hielden het droog! Halverwege de middag zijn wij aan gekomen bij de neef van Tim. Hier bleven de meiden ook nog filmen. We zijn hier hartelijk ontvangen. Wij nemen nu onze rust en laten deze mooie, ontroerende en bijzondere dag nog even door ons hoofd gaan. Dan op tijd naar bed, zodat wij morgen onze rustdag, waar geen rust aan is, goed door te komen. Spannend, maar wij hebben er zin in!’

Dag 30: Stellendam – Hoek van Holland (35,1 kilometer)

‘We zijn Zeeland uit en zijn in Zuid-Holland aangekomen. Wat gaat het hard. Onze dag was goed en leuk. We zijn nog even op de koffie geweest bij een kennis van Anouk. Bij ons slaapadres aangekomen, raakten we in gesprek met de mensen bij wie we slapen. Dat gesprek was leuk en interessant; voordat we het wisten was het alweer laat. Morgen gaan we verder naar Den Haag. De komende dagen worden erg leuk. Hou onze updates in de gaten voor al het moois wat ons de komende dagen staat te wachten.’

Dag 29: Burgh-Haamstede – Stellendam (27,7 kilometer)

'Vandaag hadden wij een extra ingeplande rustdag. Dit omdat ik (Tim) een foutje had gemaakt in de route. We zouden zonder deze rustdag 7 dagen achter elkaar lopen. Onze rustdag op 10 oktober in Den Haag hebben we daarnaast ook al aardig vol staan. Dus tussendoor maar even een rustdagje ingepland. De komende week word wel erg leuk met veel mooie dingen. Zo komen Neeltje Johanna en Juliette Essink weer filmen voor de documentaire die ze maken, met Anouk en mij in de hoofdrol. Ook hebben we 10 oktober een afspraak met een Tweede Kamerlid van het CDA. Daarnaast hebben we diezelfde dag nog een andere afspraak, maar dat is nog een verassing. Voor nu zeggen we #wijgaanverderbankhangen.'

Dag 28: Middelburg – Burgh-Haamstede (28,0 Kilometer)

'Vandaag ging onze route naar Burgh-Haamstede. We liepen over de Deltawerken. En om met de deur in huis te vallen: Wat een vies weer was het zeg. Vanaf Vrouwenpolder, aan de voet van de Deltawerken, kwamen we de lopers tegen van de kust-marathon Zeeland. We werden een aantal keer herkend en vaak zeiden de deelnemers ‘jullie gaan de verkeerde kant op’. Het waren wel veel mensen; zo’n 5000 deelnemers.

De regen was echt niet grappig. Het ging alsmaar harder regenen. Het laatste stuk waren onze schoenen zeiknat en liet de poncho ook regen door. We waren er allebei wel klaar mee en waren koud en nat, net twee van die verzopen katjes. Maar desalniettemin was het lopen over de Deltawerken erg gaaf. We kunnen zeggen dat we hebben doorgezet en het hebben gehaald, en daar zijn we trots op.'

Dag 27: Goes – Middelburg (22,8 kilometer)

'Vandaag liepen wij van Goes naar Middelburg. Het was een hele mooie route en gelukkig hadden wij mooi weer. Het was droog!

Wij liepen ook langs een vliegveldje en zagen af en toe parachutisten. Daardoor werden we een beetje opgehouden. Verder ging het lopen wel prima vandaag.

Morgen zal het weer tegenzitten, regen, regen en eh, regen. Maar ook morgen gaan we er weer voor!'

Dag 26: Rilland – Goes (24,8 kilometer)

'Wij liepen vanochtend vanaf Rilland naar Goes. We hebben de route iets ingekort, omdat we allebei een blaar hebben die echt wat rust nodig heeft, maar we hebben wel zo veel mogelijk gelopen. Het was even doorbijten de eerste minuten. Dan voel je de plek prikken, dat is echt niet fijn. Maar na een tijdje voel je het bijna niet meer.

Het weer was wat meer met ons vandaag. We hebben wel wat kleine buitjes gehad, maar het was ook veel droog, dat was wel even fijn. Morgen lijkt het gelukkig ook redelijk droog te blijven!

Rond half 2 wachtten wij bij een benzinestation in Goes op mensen vanuit het Tejo huis. We gingen de laatste 2 kilometer samen lopen en werden bij het huis hartelijk ontvangen met een kop koffie en een Zeeuwse bolus. Die was echt onwijs lekker.

Wij hebben bij het Tejo huis met de vrijwilligers en een aantal jongeren een dialoog gedaan. Het was heel mooi hier aan mee te doen en het was ook heel mooi dat wij uitleg kregen over het concept van het Tejo huis. Jongeren kunnen hier anoniem en vrijblijvend langs komen om hun verhaal te doen en krijgen een luisterend oor. Onwijs mooi dat de vrijwilligers er zijn om dit mede mogelijk te maken.

Hierna was het inmiddels al bijna 6 uur en zijn we de laatste kilometer naar ons slaapadres gelopen. Hier zijn wij ook weer hartelijk ontvangen en kunnen weer lekker tot rust komen, om morgen onze weg te vervolgen naar Middelburg.'

Dag 25: Roosendaal – Rilland (28,1 kilometer)

'Vandaag begon en eindigde de dag voor Tim met een telefoontje van omroep Zeeland. Wij waren vandaag namelijk Zeeuw voor een dag. We liepen van Halsteren naar Rilland. De route zou ongeveer 21 km zijn, maar werd 26 kilometer door irritante wegafzettingen en sluizen die wij niet over konden.

De dag was af en toe behoorlijk regenachtig. We hebben een aantal behoorlijke buien gehad. Wij gingen vol goede moed op pad vandaag, na 2 heerlijk rustige rust dagen. Alleen ging het met mij vandaag wat minder. Mijn lichaam voelde vandaag zwaar en moe aan. Ik had een blaar achterop m'n voet, bij mijn hak, waar het vel van af is, bleek later. Ik heb hier een behoorlijk stuk mee gelopen en had er best last van. Het was soms echt even zwaar en wilde het liefst languit op een bank liggen. Onderweg werden wij nog kort geïnterviewd door de provinciaalse Zeeuwse courant. Daarna vervolgden we onze weg. Wij hebben het gered, de 26 km. Het kostte wat moeite maar het is gelukt! Nu zitten we heerlijk te chillen in een stacaravan.

We kijken uit naar morgen, dan hebben wij een ontmoeting met het Tejo huis. Hier gaan wij het dialoog met de jongeren daar aan en krijgen we informatie hoe ze daar te werk gaan. Onwijs mooi dat jullie ons willen ontvangen!'

Dag 22: Breda – Roosendaal (23,9 kilometer)

'Vandaag zijn wij rustig begonnen. We kregen een telefoontje van BN De Stem met de vraag of ze nog een interview konden afnemen. Daarom duurde het iets langer voor wij vertrokken. Wij zijn goed opgevangen door Koos en Monique gisteren. Dank jullie wel, ook voor de mooie en open gesprekken die wij hebben gehad! Vandaag zijn wij naar Halsteren gelopen. Dit was iets anders dan gepland, maar hier konden wij een goed onderkomen vinden voor onze rustdagen. Wij zullen hier rustig aan doen en vooral de blaar van Tim veel lucht en rust geven. ’s Avonds aten we pannenkoeken.'

Dag 21: Kaatsheuvel – Breda (23,4 Kilometer)

'Lieve volgers, er moet mij toch iets van het hart. We hebben vandaag niet gelopen in verband met een blaar op mijn linkervoet. Die begon namelijk te ontsteken. Nu zou je zeggen ‘verstandige keuze Tim’ en dat hoor ik ook van de mensen met wie ik het er over gehad heb. Mijn hoofd denkt daar toch anders over. Een stemmetje in mijn hoofd zegt namelijk: ‘Tim je hebt gefaald, je bent een nietsnut, kun je nou nooit iets afmaken, je bent niet meer geloofwaardig’ en ga zo maar door. Het is soms heel lastig om tegen dit stemmetje te vechten. Vandaag bleef hij maar in mijn hoofd rondspoken en daarom wilde ik dit toch aan jullie kwijt, want als je er logisch naar gaat kijken, is het een goede beslissing om niet te gaan lopen en mijn blaar rust te geven. Meestal kan ik door mijn behandeling logisch naar gedachtes kijken, maar vandaag werkte dat systeem dus even niet zo goed. We blijven positief: morgen weer een nieuwe dag om te lopen. We beginnen dan alweer aan onze 4e week. Jeetje wat gaat de tijd hard zeg en wat hebben we al zoveel moois beleeft. Daarnaast is de aandacht voor ons doel al meer dan we ooit hadden durven dromen.

Voor nu een fijne avond iedereen en tot morgen.'

Dag 19: Den Bosch – Kaatsheuvel  (Actiedag & rustdag)

‘Wat een mooie dag beleefden wij vandaag. Vannacht sliepen we bij Ellis van Dam. Wij hebben heerlijk geslapen en alles was prima voor elkaar. Dankjewel daarvoor! Vanochtend liepen wij naar de verzamelplek, waar we kennismaakten met de leerlingen van de Pieter Wijtenschool. Wij hadden inmiddels al wat kilometers in de benen. Samen met de kinderen hebben we nog 5 kilometer gelopen. Zij liepen met ons mee vanwege de speciale week tegen het pesten, deze week heeft als thema 'wees een held'. Zo is de heldenloop ontstaan.

Er liepen zo’n 20 kinderen met ons mee en een aantal volwassenen. De kinderen hadden allemaal een shirt aan waar klasgenoten iets moois opgeschreven hadden. Ze vonden het heel leuk om ons te zien, want wij zijn voor hen natuurlijk die mensen uit het filmpje van de week tegen het pesten. Dat was best speciaal! De leerlingen hebben ons van alles gevraagd, ze waren erg nieuwsgierig en open. Onze rugzak ging op bepaalde momenten ook van de een naar de ander. Ze wilden het allemaal wel eens onze tas dragen. Het waren 5 mooie kilometers. Wat een energie zit er in die kids! Maar wat is het leuk om die energie tijdens het wandelen mee te krijgen. Iedereen heeft de eindstreep voor vandaag gehaald.

Aan het eind van de tocht kregen we een cheque ter waarde van 619,90 euro overhandigd. Dit bedrag hebben de kinderen zelf bij elkaar gekregen. Hoe mooi is dat? We zijn er erg blij mee!

Nu hebben wij een rustdagje. We slapen vannacht in een appartement, gesponsord door Marloes van Tetering. We gaan lekker van onze rustdag genieten!’

Dag 18: Beek en Donk – Den Bosch (29,7 kilometer)

Let op: voetenfoto!

‘Vandaag liepen wij naar den Bosch. ’s Ochtends hielden we het droog, maar al vrij snel begon het te regenen en moesten wij onze poncho’s aantrekken. De eerste 7 kilometer ging prima. Maar we liepen over een ontiegelijk lange weg, waar geen eind aan leek te komen. Pff… We hebben na onze pauze allebei oordopjes in gedaan en muziek geluisterd: verstand op nul en gaan! Tim begon wat last te krijgen van zijn knieën en zijn kleine teen deed behoorlijk veel pijn. We zijn nog een stuk doorgelopen en gelukkig stopte het met regenen. Maar de pijn van z'n kleine teen ging door naar z'n voet en been. Dus hebben wij besloten iets eerder de bus te pakken. Het is vervelend, omdat we zo graag willen, Maar op sommige momenten kun je niet anders. Dan moeten wij op onszelf letten.

Gelukkig hebben we morgen een onwijs leuk programma voor de boeg. De laatste 5 kilometer lopen er namelijk een aantal kinderen mee. Dit doen ze vanwege de week tegen het pesten. Het thema is 'wees een held'. Zo is de heldenloop ontstaan. De kinderen hebben ook geld ingezameld voor de stichting Omgaan met Pesten. Hoeveel dit is geworden, wordt later bekendgemaakt.’

Dag 17: Someren – Beek en Donk (20 kilometer)

‘De rustdagen zijn weer voorbij! We hebben lekker met onze ouders genoten en uitgerust. We zijn vandaag weer met goede moed gewandeld naar Beek en Donk. De tocht ging prima. In het begin hadden regende het, maar gelukkig vielen de buien mee. Na een uurtje regen liepen wij de rest van de route lekker droog.’

Dag 15/16: Rust!

‘Wij sliepen vannacht bij Ivonne Calis. Vanochtend hebben we lekker ontbeten en daarna zijn wij richting Someren gegaan, naar een mini-camping. De ouders van Anouk waren er al, maar ook Tims ouders kwamen ’s middags langs. Dus we zijn gezellig samen met onze ouders en worden goed verzorgd. We kregen een verzoek van het Eindhovens Dagblad: ze wilden vandaag graag langskomen. Dus we zijn geïnterviewd en gefilmd. Het artikel van het Eindhovens Dagblad, wordt morgen geplaatst opwww.ed.nl, met een filmpje erbij. Daarna kwamen Juliëtte en Neeltje langs, zij maken een documentaire over Anouk. Vandaag maakten ze kennis met onze ouders en werden de eerste opnames gemaakt. Het was erg leuk, we hebben samen gegeten en ondertussen werd er gefilmd. We kunnen nu alvast verklappen dat de documentaire zoals het nu lijkt de titel “Wandelen tussen 2 werelden” krijgt. Na deze bezoekjes zijn we naar de kartbaan geweest. Tim, Anouk en haar vader hebben hier tegen elkaar geracet. Nu chillen we lekker met een drankje en een chippie, heerlijk!’

Dag 14: Heel – Someren (29,3 kilometer)

‘Na een goede nachtrust in het erg mooie dorpje Thorn, ging onze tocht vandaag verder naar Someren. Die goede nachtrust was ook wel nodig, wij waren gisteren allebei al aardig op. Vandaag ging het wandelen best oké. We voelen ons beter na deze 6 dagen, dan na de vorige 6 dagen lopen. Dus we boeken vooruitgang. Nu hebben we weer 2 rustdagen. Onze ouders komen langs en dat vinden wij wel erg leuk. Ondertussen beseffen we dat wij al 2 weken onderweg zijn, hoe gaaf is dat? De tijd gaat erg snel. Volgende week staat er nog wat moois op het programma. Maar daarover later meer.’

Dag 13: Born – Heel (20,2 kilometer)

‘Dit bericht begint bij gisteravond. Wij zaten nog een poosje bij Lianne gisteren, want we aten bij haar. En ondertussen hebben we een fijn gesprek gehad. Hierna werden wij hartelijk ontvangen bij de B&B. Het was een heel mooi plekje. Vanochtend zijn we een stukje met de bus gegaan naar Born. Vanaf hier liepen wij vandaag onze tocht. De route liep iets anders, namelijk naar Thorn, dit omdat wij in Heel geen verblijfplaats konden vinden. Wij hebben hier een overnachting in een hotel gesponsord gekregen van speelotheek de Posttrein. Bedankt! De route ging vandaag door België. Anouk was behoorlijk moe vandaag. Ze is verkouden en dat vreet energie. Verder merkten we allebei dat onze voeten moe werden, dus de laatste kilometer was wel even pittig. Maar we hebben het toch weer voor elkaar gekregen. Hier in het hotel konden we lekker tot rust komen en we hebben onszelf verwend met pannenkoeken en een ijsje. Morgen lopen wij naar Someren, onze rustdagen tegemoet.’

Dag 12: Maastricht – Born (24,8 kilometer)

‘Ons dagje zit er weer op! Vandaag liepen wij vanaf Maastricht. Lianne liep weer met ons mee, dit keer de hele route. Gelukkig zijn de heuveltjes nu weer zo goed als voorbij. Het lopen ging ook vrij goed, aan het eind merkten wij dat onze voeten wat moe waren. Voor een stoplicht wachten was ook niet heel fijn. Dan loop je toch liever lekker door. Maar we hebben het gered met z'n 3en. Wij zijn hartelijk ontvangen in het huis van Lianne. Ze heeft ons de weg naar Voetzorg Karin gewezen. Hier zijn wij beide voor een voetbehandeling geweest. Dit hadden wij allebei nog niet eerder gehad. Maar het ging prima en was ook best fijn voor onze voeten. Ook hebben wij wat tips meegekregen. Dat was heel fijn, dankjewel hiervoor. Nu gaan we lekker eten bij Lianne. Daarna vertrekken wij naar een B&B in Sittard, gesponsord door Lianne. Wij komen weer lekker tot rust. Zo komen we morgen weer een stuk noordelijker in Nederland.’

Dag 11: Heerlen – Maastricht (22,7 kilometer)

‘Vandaag liepen wij van Heerlen naar Maastricht. Wat een prachtige route, het is zo mooi hier! Vandaag liep Lianne van de stichting Omgaan met pesten met ons mee, tot aan Valkenburg. Fijn dat je met ons mee liep, Lianne. We zien Lianne morgen weer in Maastricht, dan lopen we weer met z'n 3en. Na Valkenburg moesten wij nog zo'n 10 kilometer lopen. Helaas kreeg Anouk opnieuw last van haar knieën. De heuveltjes zijn mooi, maar je voelt wel dat je andere spieren gebruikt. Maar, we hebben het toch volgehouden. Nu gaan we lekker uitrusten. Wij krijgen morgen een behandeling van een pedicure, dat werd ons aangeboden. We hebben allebei nog nooit zo’n behandeling gekregen, dus we zijn benieuwd. In Maastricht hadden wij nog een ontmoeting met 2 meiden. Er wordt een documentaire gemaakt met Anouk als hoofdpersoon. Wij hebben even kennisgemaakt samen. En wat dingen doorgenomen. Meer informatie volgt.’

Dag 10: Echt - Heerlen (28,5 kilometer)

‘Vandaag gingen wij op pad naar Heerlen. Langzaam komen wij in het zuidelijkste puntje van Limburg. Het begon vandaag al aardig heuvelachtig te worden, dus er komen weer andere spiertjes in actie. Het is wel heel mooi hier, zoals je ook kunt zien op onderstaande foto. We hebben lekker gegeten, met een ijsje als toetje. We hebben ons weer opgefrist en kunnen vannacht lekker slapen. Morgen vertrekken wij naar Maastricht!’

Dag 9: Reuver – Echt (26,6 kilometer)

‘De rustdagen zitten er weer op! Vandaag hebben we onze spieren weer lekker warm gelopen. We liepen vandaag naar Echt. Onderweg kwam L1 ons vergezellen. We stopten even voor een kort interview met een kopje koffie en daarna hebben wij onze weg vervolgd, met de camera nog een tijdje op ons gericht. In Echt verblijven we in een Bed & Breakfast. Dit is geregeld door Sjanet, bedankt! Morgen gaan wij naar Heerlen, bijna het zuidelijkste puntje van Limburg.’

Dag 7 en 8: RUST!

‘Het is heerlijk op het vakantiepark in Reuver. Gisteravond kwamen wij hier uitgeteld aan. Maar het vooruitzicht dat we even 2 dagen rust hebben, is heerlijk. Vanochtend hebben we lekker rustig aan gedaan. Even een handwasje gedaan, ‘s middags hebben we lekker gezwommen en vooral veel gebubbeld in het bubbelbad. We komen heerlijk tot rust. Vanavond hadden wij nog wat regeldingetjes, maar nu kunnen we weer chillen. Helaas heeft Tim last van z'n enkel. Hopelijk gaat dit morgen weer wat beter. Morgen nog een telefonisch interview en L1 komt langs. Daarna gaan we vast weer zwemmen en nog wat uitrusten. Dinsdag vertrekken wij vanuit Reuver en gaan we naar Echt.’

Dag 6: Arcen – Reuver (24,1 kilometer)

‘We zijn in Reuver, op ons rustadres. Vanmorgen zijn we vertrokken uit Arcen. Daar hadden we een hotel, geregeld door Kitty ter Haar-Saalbrink, de zus van Tim. De tocht van vandaag was mooi, maar ook erg zwaar. Tot de lunch – die ons in Venlo werd aangeboden - ging het prima. Na de lunch gingen we verder, alleen bleek al snel dat Tim zijn benen na 6 dagen wandelen erg moe waren. Ook Anouk begon haar benen en voeten te voelen, maar met haar knieën gaat het gelukkig een stuk beter! De laatste loodjes wegen het zwaarst zeggen ze en dat was ook zo. Maar we hebben Reuver gehaald. We dit it. Wij zijn supertrots op onszelf. Wij gaan nu lekker genieten van onze rustdagen.’

Dag 5: Boxmeer – Arcen (26,5 kilometer)

‘Vandaag liepen wij van Boxmeer naar Arcen, samen met Brenda Vinck - waar wij ook geslapen hebben. Dit was onze 5e dag alweer. We begonnen in Brabant en eindigden in Limburg. Het lopen ging vandaag wat beter dan gisteren. Bij ons moet het nog steeds wel een beetje landen, alles wat er gebeurt rondom onze wandeling. Zo hadden we vandaag 2 interviews. Voor nu zeggen wij vanuit Arcen: fijne avond!’

Dag 4: Nijmegen – Boxmeer (22,6 kilometer)

‘Vandaag liepen we van Nijmegen naar Boxmeer, een route van ongeveer 25 km. Anouk had woensdag al last van haar knie. Nu begon de pijn helaas weer erg op te spelen. Later begon ook nog eens de andere knie te zeuren. We hebben daarom wat extra pauzes genomen, zodat deze tocht voor Anouk wat beter te doen was. Onderweg naar de veerpond, die 5 kilometer verder lag dan gedacht, kregen we gelukkig een heerlijke kop koffie bij Margit.

Hierna zijn we verder gegaan. Helaas werd het er met de knietjes niet beter op en dus moesten wij voor besluiten eerder te stoppen. Gelukkig konden we opgehaald worden en zijn we goed ontvangen bij onze slaapplaats.

Er is zelfs een fysio geregeld om te kijken naar Anouks knieën. Hij heeft haar een beetje gemasseerd en de beide knieën ingetapet. Hopelijk kunnen wij hiermee morgen onze tocht vervolgen, richting Arcen.'

Dag 3: Arnhem – Nijmegen (19 kilometer)

‘Vandaag liepen wij van Arnhem naar Nijmegen. Het begon droog, maar na een tijdje ging het regenen. Dus was het tijd om onze mooie regenponcho’s aan te trekken. Vandaag liepen we een wat kortere route. Toch was het wel een beetje afzien. De regen was nog niet zo erg, maar Anouk had veel last van haar knie, op het eind was ze meer aan het strompelen dan lopen. En Tim had wat last van z’n voeten en heeft een enorme blaar. We werden goed verzorgd op ons slaapadres. Hier hebben we heerlijk gegeten, lekker wat uitgerust en een filmpje gekeken. Morgen gaan wij weer vol goede moed op pad: van Nijmegen naar Boxmeer.’

Dag 2: Apeldoorn – Arnhem (27,5 kilometer)

‘Het was een zwaar dagje vandaag. De route van Apeldoorn naar Arnhem was erg mooi, maar ook pittig: we gingen veel heuvels op en af. Onderweg kwamen we er achter dat we onze rugzakken toch wel erg zwaar vonden. Gelukkig waren Anouks ouders bereid om naar Arnhem te komen, zodat wij wat spullen uit onze rugzakken konden halen en aan hen mee konden geven. Nu zijn ze gelukkig een stuk lichter. We hadden ook nog wat pech onderweg: Tim zijn waterzak ging kapot. Gelukkig hebben we bij de ANWB in Arnhem een nieuwe kunnen regelen. We hebben de tweede dag achter de rug en gaan vol goede moed op weg naar Nijmegen.’

Dag 1: Ermelo – Apeldoorn (28,4 kilometer)

‘Onze eerste dag zit erop. En pff, wat was het mooi. Vanmorgen zijn we gestart in Ermelo bij onze oude kliniek De Zwaluw. We kregen zoveel mooie en lieve woorden van verschillende mensen. Daarna was het uitzwaaimoment en gingen we dan echt op pad. Het lopen ging goed en we hebben heerlijk gegeten bij ons logeeradres. We maken ons op voor de volgende etappe, morgen lopen we van Apeldoorn naar Arnhem. Deze etappe staat in het teken van de zelfmoordpreventiedag.’

Tim en Anouk hebben inmiddels ruim 1400 euro opgehaald voor Stichting MIND. Wie daar nog iets aan wil toevoegen of het duo op een andere manier wil helpen, kan dat doen via: www.doemeemetmind.nl/evenement/wandelen-tussen-2-werelden

Op 5 november lopen Tim en Anouk van Ruinen naar Meppel.