‘Verkeersongeval Balkbrug was doodslag’

Zwolle / Balkbrug - Een dodelijk verkeersongeval in Balkbrug in mei dit jaar wordt de veroorzaker verweten als doodslag. Dat bleek dinsdag uit de zitting in de rechtbank in Zwolle.

De 34-jarige bestuurder haalde op 31 mei op de N377 bij Balkbrug verkeer in. Hij kwam op de tegemoetkomende weghelft waar, volgens hem, plots een Toyota opdook. De bestuurder daarvan moest uitwijken en botste tegen een derde wagen. De bestuurder van de Toyota kwam om, de automobiliste uit Duitsland uit de derde wagen raakte zwaargewond. Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de verdachte onder invloed van amfetamine reed. Ook reed hij geen 70 kilometer per uur, zoals hij inschatte, maar 100. Hem wordt vooralsnog doodslag en een poging doodslag bewezen. Dat zijn de zwaarste feiten die voor het veroorzaken van een verkeersongeval gemaakt kunnen worden.

‘Getuigen zijn genoeg bevraagd’

De zitting dinsdag was vooral bedoeld om wensen van de verdediging te bespreken. De verdachte zit vast maar was niet op de zitting aanwezig. De zitting was vooral ook bedoeld om wensen van zijn advocaat te bespreken. Die wil dat getuigen en andere weggebruikers nader gehoord worden. Zo is onbekend met welke afstand op de andere voertuigen zijn cliënt reed. Ook is nog altijd onbekend hoe hard de 42-jarige man uit Hardenberg reed die bij het ongeval omkwam. De officier van justitie vindt dat de getuigen al voldoende bevraagd zijn. Bovendien valt er niets extra's te verklaren: ook de verdachte heeft niets gezegd over bijzonderheden op of langs de weg.

De rechtbank wees het verzoek af. Geen van de getuigen had het over bijzonderheden waarover ze nader bevraagd moeten worden. De zaak wordt in november inhoudelijk behandeld.