Open Monumentendag in De Wolden biedt gevarieerd programma

Alteveer/Koekange - Door de hele gemeente De Wolden heen zijn komende zaterdag monumenten te bezoeken tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. De dag wordt voor De Wolden officieel geopend in Alteveer, waar een wandeling plaatsvindt, een expositie is ingericht en een boekje over de geschiedenis van Alteveer en Kerkenveld wordt overhandigd.

Het is wethouder Gerrie Hempen die om 10.00 uur de Open Monumentendag in dorpshuis De Alke in Alteveer opent. Daar is ook de tentoonstelling met oude foto’s van Alteveer en Kerkenveld te bezichtigen. Het eerste exemplaar van het boekje wordt door de wethouder overhandigd aan Piet Kleine en Mans Zomer, beiden markante inwoners van Kerkenveld en Alteveer. Het boekje is gratis mee te nemen.

Na de opening kan onder begeleiding van Mans Zomer een wandeling door Alteveer en Kerkenveld gemaakt worden. De wandeling duurt ongeveer een uur en start bij dorpshuis De Alke. Opgave is niet nodig. De bijbehorende wandelroute is gratis mee te nemen.

Initiatieven

‘Ook dit jaar zijn er weer prachtige initiatieven ontstaan door de inwoners. Er zijn heel wat monumenten open maar er is ook weer van alles te doen in onze gemeente, zoals in Alteveer, maar bijvoorbeeld ook in Koekange’, laat wethouder Hempen weten. Daar is een Rondje Koekange, waarbij bezoekers onder begeleiding van ‘spoken-word-artiest’ Pim Pomsy kunnen wandelen van de protestantse kerk, naar landgoed Welgelegen en de Tuin van Joke Kuiperij.

Op elke locatie worden jong en oud getrakteerd op een activiteit en kunnen zij kennis nemen van de monumenten en hun geschiedenis. Tijdens Rondje Koekange wordt de bezoeker toegezongen vanuit het microtheater, de oude biechtstoel, en laten kunstenaars Gejan Stol en Tienke Zijlstra bijzondere kunstwerken zien.

Een bijzonder optreden is dat van het rapperscollectief Sendeep & Sensicane samen met organist Jan Buiter in de Protestantse kerk. Voor zover bekend heeft er nog niet eerder in Nederland zo’n muzikale cross-over plaatsgevonden. Rondje Koekange vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur. www.kunstencultuur.nl/rondjekoekange

Steenbergen

Op Steenbergen 5 is de oude voorkamer met grote schouw, keuken met rijke verzameling oude wandtegels en een oude waterput op de deel te bekijken. Bewoner Lubbert Linde vertelt over de geschiedenis van het huis en verzorgt een rondleiding. Op Steenbergen 7b is te zien hoe van een monumentale schuur een woning is gemaakt.

De helft van de schuur is nog in de oude staat en het andere deel is met behoud van de oude elementen verbouwd tot woning. Mensen van bouwbedrijf Poortman en rietdekkersbedrijf Zantingh BV zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven over de uitgevoerde werkzaamheden. Ondertussen kan er geproefd worden van de wijnen van Wijnkoperij Bulthuis.

Fotowedstrijd

Tijdens de open dag bij de Meule van Wassens in Zuidwolde vindt ook de prijsuitreiking plaats van de fotowedstrijd die eind juni werd uitgeschreven. Deelnemers konden tot 1 september een foto inzenden van de Meule van Wassens-tas vastgelegd op een originele plek in binnen- of buitenland. De speciale shopper werd eerder dit jaar geïntroduceerd door Jumbo Termeulen, die met de verkoop wil bijdragen aan het herstel van de molen. Juryvoorzitter Ferdinand Bennink van fotowinkel en -studio Compleet in Beeld maakt de drie winnaars om 11.30 uur bekend. De hele dag zijn alle ingezonden foto’s in een expositie in de molen te bekijken.

Er zijn op deze dagen nog vele andere monumenten geopend en te bezichtigen, zoals de Wieker Meule, Dorpsstraat 65 in de Wijk, Mariakerk, Brink 11 in Ruinen, Huize Echten, Zuidwolderweg 1 in Echten, Protestantse kerk IJhorst-de Wijk, Kerkweg in IJhorst, Boerderij Prof. Blinkweg 5/Dorpsstraat 8 in de Wijk, De Karstenhoeve, Dokter Larijweg 21 in Ruinerwold, Beeldenpark de Havixhorst, Schiphorsterweg 34-36 in De Schiphorst, De Tuin van Joke Kuiperij, Stationsweg 10 in Koekange en Molen ‘De Zaandplatte’, Engeland 9 in Ruinen. Ook de Meule van Wassens in Zuidwolde, die nu wordt gerestaureerd, doet mee en is te bezoeken.

Een compleet overzicht van de locaties is te vinden op www.openmonumentendag.nl.