Jannie Bloemert wint Skrieverspries

Staphorst - Een volle zaal en tien mooie verhalen die door de schrijver/schrijfsters zelf werden voorlezen. Dat waren enkele ingrediënten van de dialectavond die maandagavond plaatsvond in Museum Staphorst. Ook waren mooie dia’s te zien die tot de verbeelding spraken.

Dit jaar was geen thema gekoppeld aan de dialectavond. Opvallend was dat veel verhalen over vroeger gingen. Vroeger was alles anders en als je oude foto’s ging bekijken was het nog weer anders. In alle verhalen zat wel humor, zoals in het verhaal waar een Duitser vroeg ‘Wat sagen sie?’ ‘Een stuk hout dat zie je toch’.

Nadat de schrijver en schrijfsters hun verhalen hadden voorgelezen, mocht het publiek de Skrieverspries toekennen. Grote winnaar bleek Jannie Bloemert met haar verhaal Mien Poppe, waarbij ze niet begreep dat ze die van Sinterklaas had gekregen. De pop die later onder de snelbinders de sloot in ging, omdat ze haar vader wilde laten zien dat ze met losse handen kon fietsen. Helaas was de pop gemaakt van papier-mache en heeft die haar verdere leven met een pleister op de billen moeten leven.

Jacco Hooikammer ontving de tweede prijs met zijn verhaal Wat scheelt mien die name. Het toekennen van de naam aan de nieuwgeborene hoort toch in de juiste lijn te blijven, anders kan dit fricties in de families geven, hoewel die echter ook weer op te lossen zijn.

Na al deze verhalen werden er 25 dialectwoorden uitgedeeld die niet vaak meer gebruikt worden. Het kost tijd en veel gesprekken aan de tafels om de ware betekenis te ontdekken. In het laatste deel van de avond werden dia’s getoond met details die je in de dorpen kunt vinden. De dia’s die daarop volgden, vaak met jonge dorpsbewoners uit de tweede helft van de vorige eeuw, zorgden voor veel herkenning.

Al met al was het een gezellige avond met veel reuring. Zeker toen Grietje Brakke vertelde dat dit de laatste dialectavond was. Toen ze daar aan toevoegde dat deze bijeenkomst voortaan in de dialectmaand maart gaat plaatsvinden, volgde een welgemeend applaus.