'Was de overledene gek op lekker eten? Waarom geen foodtruck op de begrafenis?'

Dwingeloo - Een rouwtruck voor een overleden vrachtwagenchauffeur. Een met vlinders beschilderde kist voor een gestorvene die tijdens haar leven zo veel van deze insecten hield.

Een uitvaart hoeft al lang niet meer zo statig en stijfjes te zijn als vroeger. En er zijn veel meer mogelijkheden dan de meeste mensen weten. Dat willen zaterdag 12 oktober de organisatoren van uitvaartbeurs Een Nieuw Einde laten zien. Het wordt de derde editie van deze beurs, die na twee jaar in Westerbork nu voor het eerst in Dwingeloo neerstrijkt, in hotel De Brink.

Beurs van vier vrouwelijke ondernemers

Een Nieuw Einde wordt op touw gezet door vier vrouwelijke ondernemers uit de regio: Lenie Lomulder van Anders Bloemstyling in Beilen, uitvaartondernemer Kirsten Boerema uit Westerbork, Bety Nicolai van Wij’S Uitvaartzorg in Wilhelminaoord en Annegien Dinkla van Huid & Haar (onder meer ook postmortale make-up) in Dwingeloo.

Ze willen naar eigen zeggen inspelen op de trend dat mensen de laatste vijf jaar steeds nadrukkelijker nadenken over de precieze invulling van een uitvaart.

‘We gaan steeds bewuster om met de dood’

Om deze ontwikkeling te duiden legt Bety Nicolai een verband met de huidige gezondheidstrend: ,,We leven steeds bewuster en gaan nu ook steeds bewuster om met de dood. Daar komt bij dat opvallend vaak kanker de doodsoorzaak is. Of de officiële cijfers dat bevestigen weet ik niet, maar het valt mij op. En dat is een categorie die doorgaans de tijd heeft en neemt om dingen voor te bereiden en te regelen.”

,,Een uitvaart moet de overledene recht doen”, stelt Kirsten Boerema. ,,Hield hij van goede muziek? Zorg dan voor een zangeres en pianist, in plaats van een cd. Was de overledene gek op lekker eten? Waarom geen foodtruck op de begrafenis?”

De organisatoren van Een Nieuw Einde willen een indruk geven van wat er tegenwoordig allemaal nog meer mogelijk is, naast de standaard, traditionele uitvaart. Nicolai: ,,Het moet uit het hoofd dat het gaat om ‘hoe het hoort’ en ‘wat een ander ervan vindt’.”

Beurs ook in ‘siepelkerk’ en op kerkplein

Voor 12 oktober hebben zich ruim dertig standhouders uit heel Noord-Nederland aangemeld. Trokken de eerste twee edities van deze uitvaartbeurs rond de 300 belangstellenden, Nicolai rekent dit keer op 300 tot 500 bezoekers. Hotel De Brink wordt vaak ingezet voor afscheidsdiensten. De uitvaartbeurs is een goede gelegenheid de recentelijk vernieuwde zaal van het hotel te zien. Ook de naast het hotel gelegen ‘siepelkerk’ en het kerkplein worden bij de uitvaartbeurs betrokken.

Uitvaartbeurs Een Nieuw Einde is 12 oktober van 11.00 tot 16.00 uur.