Oude Rijksweg 243 de mooiste

Rouveen - Jacob en Jenny Kin en hun kinderen Jenita, Marleen, Ronald en Stefan kregen zaterdagochtend uit handen van Jouk Huisman, voorzitter van de Monumentenadviesraad in Staphorst, het bordje met daarop de tekst ‘Monument van het Jaar’. Hun verbouwde boerderij aan de Oude Rijksweg 243 in Rouveen is dit jaar de mooiste van Staphorst.

In 2016 kocht het echtpaar Kin een hoeve die nog precies zo was, zoals deze in 1850 werd gebouwd. Tot een jaar of acht geleden woonde in dit rijksmonument een oude ongetrouwde vrouw die nog leefde zoals haar voorouders dat deden. De boerderij is helemaal authentiek gebleven, maar wel met alle moderne snufjes van deze tijd. Een voorbeeld van hoe het kan, aldus de Monumentenadviesraad: restaureren met oog voor historie, maar wel zo dat je er ook vandaag de dag prima in kan wonen. De boerderij is overigens een vakantiehuis wat verhuurd wordt.

De Monumentenadviesraad in Staphorst is ooit opgericht om de lokale overheid gevraagd en ongevraagd advies te geven over het beleid betreffende de ongeveert 600 monumenten in deze gemeente, de helft is rijksmonument. Een groot deel bestaat uit boerderijen. Elk jaar bepaalt de Raad wat het Monument van het Jaar is. De uitreiking vindt altijd plaats bij de start van Open Monumentendag in Staphorst.