Goede opbrengst bij Izakje de Vries wandeltocht

Nijeveen - De Izakje de Vries wandeltocht trok zaterdag in Nijeveen 51 deelnemers. Het tweejaarlijkse evenement van de Dorpsvereniging Nijeveen leverde 226 euro op voor de Bas van de Goor Foundation.

De stichting draagt bij aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. 34 Wandelaars liepen de 12 kilometer, 17 legden 5 kilometer af.

Dit jaar werkte de Dorpsvereniging samen met de Nijeveense wandelgroep die traint voor de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). De Diabetes Challenge Week is van 25 tot en met 28 september.

De wandeltocht is genoemd naar een jonge vrouw, Izakje de Vries. In de nacht van 4 op 5 februari 1825 zijn er, als gevolg van een springvloed, meerdere gaten geslagen in de dijken van de voormalige Zuiderzee. Grote delen van Friesland, Zuidwest-Drenthe en Overijssel liepen onder water. Er verdronken veel bewoners, onder wie zes Nijeveners.

Izakje de Vries kwam uit de gemeente Steenwijkerland en haar lichaam werd gevonden ten oosten van het huidige Kuiersbosje. De route voert door de kern van Nijeveen en door de omgeving waar zij toen is gevonden. De Dorpsvereniging zet iedere twee jaar een nieuwe route uit. ‘De reacties op de 12 kilometer waren heel positief’, zegt Jeanie Schrotenboer van de Dorpsvereniging, die blij is met het opgehaalde bedrag.