Brummelfestival is niet druk, wel gezellig

Aan de rand van Ruinen, om precies te zijn aan de Neuzendijk, was het dit weekend onrustiger dan anders. Het Brummelfestival vond er plaats en was voor het eerst verspreid over twee dagen.

Volgens Geert Emmens, een van de organisatoren, was het programmeren van een zaterdagavond programma een redelijk logische stap. Geert: ‘De tent staat er toch al, dus qua kosten zit je niet meteen een stuk hoger en we hebben de lat laag gelegd, we hebben gezegd dat als we op ongeveer 250 bezoekers uit zouden komen we al redelijk uit de kosten zouden zijn.’

En inderdaad waren zaterdag net voor het opkomen van de laatste band zo’n 250 bezoekers aanwezig. De stevige folk band The Royal Spuds zorgde met hun niet aflatende enthousiasme voor vrolijke gezichten in de toch wat koude tent. Het grote bargedeelte op het middenterrein was ingenomen door de dorstigen om, zonder de harde muziek, de gang van zaken in en om het dorp nog maar eens door te nemen. Niet superdruk, maar zeker gemoedelijk.

Gezinnen

De zondag is qua opzet meer gericht op gezinnen. De kinderen kunnen zich uitleven op het grote luchtkussen terwijl vaders en moeders kijken en luisteren naar de bands en acts of naar de dichters en vertellers. En niet onbelangrijk is dat de bar ook openblijft. Bij ontmoeten en bijkletsen horen een paar drankjes.

Het Brummelfestival heeft qua programmering gekozen voor het open podium principe. Bands die hun oefenhok uit willen en hun songmateriaal op een festival willen spelen kregen een kans. Dat is te prijzen, maar het is ook een risico. Er kunnen acts bij zijn die qua kwaliteit nog niet toe zijn aan de openbaarheid.

Geert: ‘We hebben geluk gehad, de live muziek was prima en lekker gevarieerd. Voor elk wat wils. Na afloop blijft het niet al te hoge bezoekersaantal een beetje knagen. Zijn de mensen aan het eind van de zomer een beetje festivalmoe? Moeten we scherper een doelgroep definiëren? Er valt de komende tijd genoeg te evalueren, maar toch hebben we van de bezoekers te horen gekregen dat ze het erg gezellig vonden. En van dat dubbele gevoel blijven de positieve reacties toch het beste hangen.’