‘Beleid raakt rieten kap Staphorst’

Staphorst -Rieten daken op gemeentelijke monumenten in Staphorst zijn in gevaar. Dat komt door het gemeentelijk beleid dat inhoudt dat riet op gemeentelijke monumenten ‘na de baanderdeuren’ geen verplichting meer is.

Dat zegt de Stichting Rieten Daken Staphorst, de organisatie die het gebruik van riet op boerderijen wil stimuleren om zo het beschermd dorpsgezicht en de eigenheid van Staphorst en Rouveen in stand wil houden.

Een jaar of zes geleden paste de gemeente Staphorst het beleid aan. Eigenaren van riet gedekte monumenten hoefden op het achterhuis geen riet meer te leggen. Het was de SGP die destijds hierop aanstuurde. De partij, gesteund door het CDA, wilde zo de regeldruk verminderen. Een van de drijvende krachten achter dit beleid, toenmalig raadslid Lucas Mulder, is nu wethouder met Ruimtelijke Ordening in zijn portefeuille.

Eigenaren van monumenten moeten aan veel regels voldoen willen ze bijvoorbeeld een verbouwing doorvoeren. De subsidie op gemeentelijke monumenten is al jaren zo goed als nul euro. Het is vreemd om eisen te stellen, maar tegelijkertijd niet met geld over de brug te komen. Ook dat was een reden om het beleid te versoepelen.

Het gevolg van dit beleid is dat het aantal vierkante meters riet op gemeentelijke monumenten terugloopt. Pannen zijn immers veel goedkoper dan riet. Daarom zag anderhalf jaar geleden de Stichting Rieten Daken Staphorst het levenslicht. Ze kreeg een opstartsubsidie van de gemeente Staphorst om te strijden voor het behoud van de rieten daken aan de streek.

‘Wij zijn tegen het beleid dat riet na de baanderdeur op gemeentelijke monumenten niet hoeft, maar als je het dan toch invoert, handhaaf het dan ook. We zien nu dat eigenaren marchanderen met deze regel en minder riet leggen dan moet volgens de regels. Het gevolg is minder riet. De gemeente zou haar eigen beleid moeten handhaven. Dat gebeurt niet. Eigenaren komen er mee weg’, zegt Marc Mastebroek van de stichting. Het bestuur wil met de gemeente in overleg om het tij te keren.