Actie onder personeel tbs-instelling Hoeve Boschoord wegens 'onveilige situatie'

Boschoord - Personeel van Hoeve Boschoord is de onveilige situatie binnen de kliniek door structurele onderbezetting meer dan zat. Er wordt vandaag actie gevoerd om de directie van Trajectum ervan te overtuigen dat er iets moet gebeuren om een einde te maken aan de situatie.

In een op persoonlijke titel geschreven brief van medewerker Anton Gerding van de kliniek waar naast psychiatrische patiënten ook tbs’ers zitten met een licht verstandelijke beperking, roept deze zijn collega’s op om maandagmorgen actie te voeren. ‘Na al jaren van grote zorg, ben ik er helemaal klaar mee hoe er hier op Trajectum de zaken op werkvloer (niet) geregeld zijn. Er is zo ongelooflijk veel onderbezetting. Het is zo ongelooflijk onveilig.’ Volgens de sociaal cultureel werker lopen zijn vaste collegás op het tandvlees en werken flexkrachten ‘zich de blubber’. ‘Op vele afdelingen zijn zoveel separaties, dat dit niet langer kan. We moeten iets doen voor met name de groepsleiding.’

Actie

Voorgesteld wordt om een maand lang geen rapportages te schrijven ‘of wat voor onzin maar ook’. ‘We houden op met protocollenonzin. Iedereen komt werken op de werkvloer. De roosters moeten bezet zijn.’ Gerding roept de directie op alle kantoren in Zwolle te sluiten en te komen helpen op de werkvloer. ‘Hou op met onzin als ‘koffie-uurtjes’, enquêtes, enz. Stop met het aannemen van weer dure en niet capabele ‘interimmers’. Dit kunnen we zelf wel!’ Gerding die ongelofelijk boos en bezorgd is, omschrijft de situatie binnen Hoeve Boschoord ondertussen als ‘een zooi’.

Reactie

Namens het locatiemanagement heeft Rody Fokke gereageerd op de brief van Gerding. Hij zegt te schrikken van de inhoud van de brief. Op zich is dat vreemd omdat in de reactie wel gezegd wordt dat ‘de knelpunten die Gerding beschrijft bij het locatiemanagement bekend zijn’. Fokke die heeft aangekondigd naar aanleiding van de noodkreet van Gerding met hem in gesprek te gaan, zegt dat er door iedereen hard gewerkt wordt aan oplossingen.