‘Cosis leefstijlfestival laat zien dat een gezonde leefstijl ook leuk en lekker kan zijn’

Met een reeks ferme trappen op een hometrainer zette wethouder Henk ten Hulscher een blender in gang die de eerste gezonde smoothie van de dag moest maken. Het was de opmaat voor een festival rondom leefstijl en gezondheid, georganiseerd voor en door de regionale beschermde woonvormen van Cosis.

Cosis Locatiehoofd Rianne Rozema is de initiatiefnemer van een festival dat de aandacht volledig richt op een gezonde leefstijl. Rianne: ‘Alle Beschermde Woonvormen in de regio Meppel, Hoogeveen doen mee. Het gaat om de BW Sloodstraat uit Hoogeveen, de Waringin in Zuidwolde en de BW Fidens en het Appartementen Training Centrum in Meppel. We zijn erg blij met een grote opkomst van ongeveer honderd bewoners. Het gaat om mensen met een psychische beperking, een doelgroep die je als begeleiding vaak even extra moet wijzen op meer bewegen en gezond eten. Een festival als dit gaat verder dan alleen de verbale suggestie, het laat daadwerkelijk zien en ervaren dat een gezonde leefstijl ook gewoon erg leuk en zelfs lekker kan zijn’.

Laagdrempelig aanbod

Meppeler wethouder Henk ten Hulscher kan dat alleen maar onderschrijven: ‘Ik ben dankbaar ingegaan op de uitnodiging om dit festival te openen. Los van dat meer aandacht voor een gezonde leefstijl voor iedere burger belangrijk is kunnen mensen met een psychische beperking net even een extra steuntje in de rug gebruiken. Als ik hier rondloop zie ik een laagdrempelig aanbod van bewegen en eten en drinken en het plezier van samen bezig zijn.’

Na de openingshandeling zwerven de festival bezoekers uit over de verschillende onderdelen. De matjes op de yoga-weide liggen er uitnodigend bij en dat geldt ook voor de mountainbikes van de clinic een veldje verderop. Op het binnenterrein van het ATC aan de Reestlaan in Meppel kan je jezelf ook nog in het zweet werken met een aantal cross-fit oefeningen.

Fruit en groente

Er is volop fruit en groente aanwezig bij de smoothies-workshop en een tafel verderop werken de deelnemers aan het maken van verantwoorde snoepjes en hapjes. De stands van het Stoppen met Roken en van de verslavingszorg worden niet massaal bezocht, maar dat ze aanwezig zijn is een uitstekend signaal in de zoektocht naar een gezonde leefstijl.

Het weer was in elk geval zeer gewillig en als je dan als bezoeker minder actief bent, maar wel kan genieten van de goede sfeer en het kijken naar al die actieve medebewoners, dan kan je dat met een gerust hart ook onder een gezonde leefstijl scharen.