Nijeveen stopt met postcoderoos op De Schalle

Nijeveen - Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen stopt met het postcoderoosproject op dorpshuis De Schalle. Door omstandigheden is het project volgens het bestuur van EC Duurzaam Nijeveen niet langer financieel haalbaar.

Een belangrijke rol is hierin volgens voorzitter Harry van Dijk weggelegd voor de gemeente Meppel. 'We zijn al anderhalf jaar bezig om te komen tot een overeenkomst met de gemeente over het gebruik van het dak van De Schalle. Dat laat maar op zich wachten.'

Vorige week nam het college van B&W een besluit om medewerking te verlenen aan het postcoderoosproject in Nijeveen. Duurzaam Nijeveen werd verrast door een aantal randvoorwaarden, waaronder de huurprijs per zonnepaneel per jaar. 'De inzet was dat de coöperatie het dak zou huren, zonnepanelen zou kopen en dat deelnemers certificaten voor de zonnepanelen bij de coöperatie zouden kopen. Nu zagen wij tot onze verbazing dat daar nog een huurprijs van zo'n 5 euro per paneel per jaar overheen zou komen.'

Naast deze tegenvaller heeft Enexis aangegeven de energie van de postcoderoos niet langer kwijt te kunnen op het net. Ook de verlaagde energiebelasting op stroom speelt een rol in het besluit van Duurzaam Nijeveen. Met de energiebelasting verdienen deelnemers de aangeschafte zonnepanelen terug. Deze is in 2019 naar beneden gegaan en de verwachting is dat deze de komende jaren nog verder zal dalen. Deelnemen aan de bestaande postcoderegeling is daarom financieel minder aantrekkelijk geworden.

Op De Schalle zouden 150 tot 200 zonnepanelen worden geplaatst. Zo'n dertig serieuze belangstellenden hadden zich gemeld bij Duurzaam Nijeveen voor deelname. Zij zijn vanochtend via mail op de hoogte gesteld van het feit dat de coöperatie voorlopig afziet van het project. Wanneer er nieuwe regelgeving komt vanuit Den Haag onderzoekt Duurzaam Nijeveen opnieuw of er alsnog een collectief gefinancierd zonnedak op De Schalle kan worden gerealiseerd.