'Bedrijf in kantoorartikelen Meppel voor 73.000 euro bestolen door medewerker'

Het bedrijf Noordhuis in Meppel zou door een medewerker (45) uit Ruinerwold voor 73.000 euro zijn bestolen van inkt toners voor laserprinters. De verdachte heeft deels bekend. Volgens hem gaat het om een veel lager bedrag.

De verdachte verkocht de pakketten met toners aan een inwoner van Drunen (53). Hij kende de opkoper via een collega. ,,Die had via Marktplaats ooit toners aan hem verkocht. Deze toners zaten bij een kopieerapparaat die hij van een klant had gekocht.” De man uit Ruinerwold erkent dat hij de opkoper op Drunen heeft benaderd. ,,Ik heb toners aan hem verkocht. Dat klopt. Maar niet voor 73.000 euro. Ik denk dat ik vijf of zes keer een zending heb gestuurd.”

Tien tot twintig zendingen

De pakketten waren 1300 euro per stuk waard. De opkoper zou er 200 euro voor hebben betaald. De koper zei dat hij tien tot twintig keer een zending had ontvangen. Veel vaker dus dan de inwoner van Ruinerwold zegt. ,,Bedragen kan ik me niet goed herinneren. Het is al zo lang geleden.”

De medewerker van het bedrijf wordt verdacht van verduistering in persoonlijke dienstbetrekking. Hij kon bijna een jaar lang zijn gang gaan. Collega’s kregen uiteindelijk argwaan. De voorraden klopten niet meer. Aan de inlogcodes was te zien dat de verdachte de bestellingen voor de verdwenen toners had ingevoerd. 2 maart 2017 sloeg hij voor het laatst toe. Daarna werd de man door zijn baas op het matje geroepen en ontslagen.

Schikking van 25.000 euro

In een civiele procedure is de ex-medewerker met zijn baas overeengekomen dat hij 25.000 euro zou terugbetalen. Dat is inmiddels gebeurd, bevestigde de baas die ook in de zaal zat. Echt blij was hij niet met de schikking. ,,Later bleek dat er nog veel meer was verdwenen.”

De opkoper zei tegen de rechter niet te hebben geweten dat het om verduisterde spullen ging. ,,Er zaten geen bonnen bij. Dat was op zich wel vreemd. Ik heb er verder geen aandacht aan geschonken.” Waarom de medewerker van zijn baas ging stelen, werd niet duidelijk. ,,Het heeft me mijn huwelijk, mijn huis, alles gekost.”

Nachtmerrie voor werkgevers

Volgens de politierechter heeft de inwoner van Ruinerwold stelselmatig het vertrouwen van zijn werkgever beschaamd. ,,Dit is een nachtmerrie voor werkgevers.” De man is veroordeeld tot 160 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. De opkoper is voor heling veroordeeld tot een geldboete van 5000 euro.