Gratis workshops over taalontwikkeling in Meppel

Meppel - Er zijn meer kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) dan met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Toch is TOS minder bekend, terwijl het grote gevolgen heeft voor het kind. Daarom houden de samenwerkende logopedisten Meppel en Kentalis woensdag 18 september gratis workshops rondom taalontwikkelingsstoornissen.

De aangeboden workshops zijn bedoeld voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten, intern begeleiders en andere professionals die werken met (jonge) kinderen. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: preverbale logopedie, meertaligheid, omgaan met TOS in de klas en het herkennen van taalontwikkelingsstoornissen. Verder zal 1 van de workshops gericht zijn op de brede ontwikkelingsproblematiek bij kinderen.

Belangstellenden kunnen zich inschrijven via een online formulier, te vinden op de website: www.kentalis.nl/evenementen

TOS

Een taalontwikkelingsstoornis is een onzichtbare handicap. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. TOS hebben geen invloed op hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling. Sommige kinderen hebben of krijgen bijkomende problemen, bijvoorbeeld op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht, verwerkings-, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal.