Hunehuis viert mijlpaal: 500.000e overnachting

Darp - Een mijlpaal voor het Hunehuis in Darp. In het natuurvriendenhuis bovenop de Havelterberg is sinds de opening liefst vijfhonderdduizend keer overnacht. Mevrouw Van de Hoop boekte de bijzondere overnachting en werd daarvoor in het zonnetje gezet.

Iedereen kent wel het Hunehuis aan de Hunebeddenweg in het Holtingerveld. Wie de hunebedden heeft bezocht, weet ook waar het huis staat: bovenop de Havelterberg te midden van heide, bos, vennen en zandverstuivingen. Een unieke plaats, want het huis staat op een in de voorlaatste ijstijd ontstane, 15 meter hoge stuwwal. Het hoogste punt van Drenthe. Het huis zelf is een prachtig gebouw, in 2004 uitgebreid en volledig vernieuwd. Het oudste deel dateert uit 1930 en is van binnen opnieuw ingedeeld en gemoderniseerd.

Naast het huis ligt een apart natuurkampeerterrein voor tien tenten. Bovendien zijn er in en rond het Hunehuis volop speelmogelijkheden voor kinderen, veel leuke attracties in de buurt en eindeloze mogelijkheden voor fietsers en wandelaars, voor natuur- en cultuurgenieters. Het Hunehuis is een betaalbaar ‘doe-het-zelf’-natuurhotel dat 365 dagen per jaar, zeven dagen per week, 24 uur per dag door vrijwilligers wordt beheerd. Het Hunehuis telt tegenwoordig 29 1-, 2-, 3- en 4-persoonskamers waar in totaal 72 mensen tegelijk kunnen overnachten.

Geschiedenis

Het huis is ooit ontstaan vanuit het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO), voortgekomen uit de SDAP (voorloper PvdA) en NVV (Vakbond). Via de in 1928 opgerichte Nederlandse Arbeiders Reis Vereniging, onderdeel van de IvAO, werd het voor arbeiders en hun gezinnen mogelijk om een vakantie door te brengen in één van de natuurvriendenhuizen zoals het Hunehuis. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Hunehuis aangekocht door het NIVON, een landelijke vereniging met een groen en sociaal hart. Het Hunehuis is nu één van de dertien natuurvriendenhuizen van het NIVON.

De bezettingsgraad van het Hunehuis is nog steeds uitstekend. Een mooi bewijs dat het natuurhotel nog steeds in trek is bij de brede doelgroep van natuurliefhebbers. Mevrouw Van de Hoop was vrijdag de gelukkige gast die de vijfhonderdduizendste overnachting in natuurvriendenhuis het Hunehuis in Darp had geboekt. Leuke bijkomstigheid is Van de Hoop al jarenlang trouw lid is van het NIVON. Voor déze bijzondere mijlpaal ontving zij een mooie bos bloemen, een oorkonde en een tegoedbon voor vier gratis overnachtingen voor twee personen in het Hunehuis.