Koning en koningin genieten tijdens streekbezoek aan Zuidwest-Drente

Meppel - Het streekbezoek dat Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdag brachten aan Zuidwest-Drenthe zit er weer op. Even na drie uur vertrok het koningspaar 's middags, gescheiden van elkaar dat wel, van het Kerkplein. Willem-Alexander reed als eerste in de koninklijke blauwe Audi het centrum van Meppel uit gevolgd door de auto waarin Maxima plaats had genomen.

Met het bezoek aan Meppel kwam voor het koninklijk paar een einde aan een lange dag in Zuidwest-Drenthe. Die begon 's morgens al om tien uur in Hoogeveen waar Koning Willem-Alexander en zijn echtgenote het streekbezoek openden in Grandcafé Marron. Daar spraken zij met vertegenwoordigers van Jong Hoogeveen, een organisatie met een innovatieve aanpak om kinderen gezond, veilig, schuldenvrij en succesvol te laten opgroeien. Na een bezoek aan de fabriek van Fokker vervolgde het koninklijk paar het streekbezoek in Dwingeloo.

Op het Dwingelderveld stonden Guido Nijland, vrijwilliger van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid en Natuurmonumenten, en boswachter Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten klaar om Willem-Alexander en Maxima te vertellen over de instandhouding van het Dwingelderveld, de toegenomen biodiversiteit, de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in beheer van natuur en de inzet van vrijwilligers hierbij. Het bezoek werd daarna vervolgd bij de in 1956 door Koningin Juliana geopende Dwingeloo Radiotelescoop. Tammo Jan Dijkema en Cor Veldman, vrijwilligers van de beherende Stichting CAMRAS, vertelden het koninklijk paar onder meer onder meer over het onderhoud van de telescoop aan de rand van de heide. 

Nadat met een bezoek aan ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie, aan de gemeente Westerveld was afgesloten, verplaatste het gezelschap zich naar Veeningen. Daar werd duidelijk hoe sterk het dorp is in het nemen van initiatieven en het uit de mouwen steken van de handen. Veeningen is de bakermat van het aanjaagfonds Initiatiefrijk De Wolden en dat mochten Gerard Rijker (kartrekker), Dini Dubois (voorzitter Plaatselijk Belang), Femmelien de Boer (voorzitter speeltuinvereniging), Henkjan ten Kate (bestuurslid dorpshuis) en Brenda Benak (energieprojecten) het koninklijk paar haarfijn uitleggen.

Toen de regen eenmaal met bakken uit de lucht kwam, was het konklijk paar net weer in de bus gestapt voor het afsluitende bezoek aan Meppel. Even na half twee arriveerden Willem-Alexander en Maxima op de hoek van de Thorbeckelaan met het Troelstraplein. Daar stonden net als burgemeester Richard Korteland, al veel Meppelers het koningspaar op te wachten. De Koning en koningin namen alle tijd voor de belangstellenden en schudden vele handen. Toen het koningspaar enkele minuten na aankomst door een erehaag van Politiekids eenmaal buurtcentrum De Poele had bereikt, verdwenen ze uit het zicht van het grote publiek. In het wijkcentrum volgde een gesprek met het echtpaar Hendricus Sebens en Delina Sebens-de Jong. Het echtpaar woont al meer dan vijftig jaar in de Haveltermade en kon de koning en koningin een prima beeld schetsen over de veranderingen in de woonwijk. Ook kwamen Minnette ter Avest (coördinator internationaal eetcafé), Gloria Edelmira Lozado Cordona (deelnemer en kok van het internationaal eetcafé), Jan Janssen (voorzitter wijkplatform Haveltermade), wijkagent Judith Bakker en directeur Ronald Kamerman van de Mackayschool over het leven in de Haveltermade en de veranderingen die de wijk de laatste jaren heeft doorgemaakt.

Het streekbezoek werd afgesloten in de binnenstad van Meppel. Nadat Willem-Alexander en Maxima in de Woldstraat heel veel handen hadden geschud, werden zij op de Wheem in woon- en interieurwinkel De Toverkamer bijgepraat over ondernemen in Meppel. Mede-eigenaar Cees Postenhoven van De Toverkamer, Alide Hekman (LEEF mode & accessoires), Marieke van der Mark (Ziengs Schoenen) en Herwin Lokken (artiesten- en evenementenbureau MEProductions) vertelden onder meer over de verbinding tussen de ondernemers, de gemeente en de vastgoedeigenaren om de binnenstad levendig te houden.

Het streekbezoek werd uiteindelijk afgesloten in de Grote of Mariakerk. Daar nam koning Willem-Alexander nog even het woord. In een toespraak zei hij dat Zuidwest-Drenthe zich vandaag op een heel mooie manier heeft gepresenteerd. De koning vertelde onder de indruk te zijn. ‘Eigenlijk is men hier klaar om de volgende frontier van de Randstad te zijn, na Zwolle.’ Maar de koning riep tegelijk ook op om te koesteren wat Drenthe heeft: ‘Hou het zoals het is, want het is hier prachtig.’