Zakelijk lenen bij de bank

Aangeboden door: ZakelijkGeld.nl

Kun je als zzp’er of ondernemer een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Dat is niet altijd mogelijk. De bank stelt namelijk strenge eisen als je een zakelijke lening wilt afsluiten voor je onderneming.

Besluit je om bij een bank een zakelijke lening aan te vragen? De bank zal je dan vragen om allerlei gegevens te overleggen, zoals een ondernemingsplan en positieve jaarcijfers. Heb je een eenmanszaak? Dan zal de bank hoogstwaarschijnlijk willen weten of je geregistreerd staat bij de BKR. Is de bank van mening dat je niet aan alle eisen voldoet? Dan kan je gevraagd worden om extra gegevens te verstrekken. Daarom kan het aanvragen van een zakelijke lening veel tijd kosten. Op basis van de door jou verstrekte gegevens wordt door de bank beoordeeld of je aanvraag voor een zakelijke lening wordt goedgekeurd.

Wanneer is een bedrijfslening bij een bank  een goede optie? Als bijvoorbeeld een ondernemer bent die een tweede filiaal voor zijn winkel wil openen. Daar heb je een groot bedrag voor nodig. Banken financieren graag grote bedragen.

Voordelen van een zakelijke lening bij een bank

  • Kun je de bank overtuigen dat je in staat bent om de lening, met rente en bijkomende kosten, terug te betalen. Heb je onderpand? Dan is het mogelijk om als ondernemer grote bedragen te lenen, zodat bijvoorbeeld de verbouwing van je bedrijfspand kan worden gerealiseerd.
  • Ook starters kunnen in aanmerking komen voor een zakelijke lening. Ze moeten dan wel een goed ondernemingsplan kunnen tonen. Een startende ondernemer zal de bank moeten overtuigen dat hij in staat is om de lening, met rente en bijkomende kosten, probleemloos kan aflossen.
  • Afhankelijk van de behoefte van de ondernemer zijn diverse soorten leningen mogelijk.
  • Het rentepercentage is vaak relatief laag. Het rentepercentage kan vast of variabel zijn.

Nadelen van een zakelijke lening

  • Voor het aanvragen van een lening voor je bedrijf is veel documentatie nodig, zoals een ondernemingsplan en positieve jaarcijfers. Niet zelden vraagt de bank nog meer gegevens, zeker als ze twijfelen over de acceptatie van je lening.
  • Ben je zzp’er of heb je een ondernemingsvorm waar bij een faillissement ook je privévermogen kan worden aangesproken? Dan kan bij de beoordeling van je aanvraag voor een lening een registratie bij de BKR ook een rol spelen.
  • Vaak is de beoordelingsperiode lang. Dat kan een nadeel zijn, zeker als je snel geld nodig hebt. Bovendien kan je aanvraag voor een lening na een lange beoordelingsperiode alsnog worden afgewezen.
  • Een zakelijke lening is vaak een langdurige financiële verplichting. Krijg je te maken met een dalende omzet? Je moet dan toch blijven voldoen aan je financiële verplichtingen.