Voorzet
Door Flip Vellinga

Kind van de club

Als trainer heb je soms geluk en soms pech bij het kiezen van een club. Na een succesvolle periode als trainer-coach in de jeugdopleiding bij FC Meppel besloot Pim Donker bij vv Havelte zijn vleugels uit te slaan als hoofdtrainer. De samenwerking werd geen succes en werd na een jaar al beëindigd. Dat was een flinke tegenvaller voor de ambitieuze trainer, wiens reputatie direct een deukje opliep.

Na een degradatie staan de clubs niet direct in de rij, maar bij FC Wolvega kreeg de oefenmeester uit Meppel een tweede kans.

Die heeft hij met beide handen aangegrepen en na twee achtereenvolgende promoties debuteert hij dit seizoen met zijn club in de tweede klasse. Natuurlijk had Donker bij FC Wolvega het geluk dat de selectie aanzienlijk werd versterkt doordat de zondagafdeling werd opgeheven en veel goede spelers overkwamen naar de zaterdagtak, maar dan nóg blijft het de kunst om een hecht en winnend elftal te formeren. Daarin hij is, samen met zijn assistent Gregory Wismeijer, wonderwel geslaagd en dat is een prestatie van formaat.

Eerlijk

Als er iemand is die je het succes gunt, is het Pim Donker. Hij is als trainer altijd dicht bij zichzelf gebleven. Enthousiast, eerlijk, gemakkelijk benaderbaar. Hij is een teamspeler, die zich niet laat leiden door de waan van de dag. Hij houdt vast aan zijn voetbalvisie en projecteert die op zijn elftal, uiteraard rekening houdend met de sterke en zwakke punten van de tegenstander.

Daarnaast staat hij dicht bij zijn spelers. Een van de mooiste foto’s uit zijn trainersloopbaan is het moment dat hij als coach van FC Meppel A1 de huidige spits van SC Genemuiden Jermain Wobbes in de armen sluit na een belangrijke treffer. Daaruit spreekt niet alleen blijdschap, maar vooral veel respect.

Bijzonder

De datum zaterdag 28 september staat bij Pim Donker ongetwijfeld roodomrand in zijn agenda. Dan namelijk treft hij met FC Wolvega zijn grote liefde FC Meppel. Voor voetballers en trainers blijven het bijzondere wedstrijden: spelen tegen je oude club. Dat geldt helemaal in het geval van Pim Donker, die nog altijd actief is in de jeugdopleiding van de Meppeler zaterdagclub en zich daar heeft ontfermd over de Bengels.

Zowel FC Meppel als FC Wolvega kende een valse start van de competitie. De groen-witten lieten zich op eigen veld verrassen door Gorecht, terwijl FC Wolvega zichzelf tekort deed in Zwartsluis en met 3-1 verloor van DESZ. Het wordt interessant om te zien hoe Donker de club die hij als zijn broekzak kent, gaat bestrijden. FC Meppel heeft voor hem geen geheimen, waardoor hij zijn elftal optimaal op de wedstrijd kan prepareren.

Krediet

Uiteraard is hem er veel aan gelegen om te winnen komende zaterdag, maar hij zal zich niet laten leiden door sentimenten. Juist in dit soort wedstrijden is het de kunst om emoties buiten te sluiten en louter analytisch te kijken naar wat het elftal nodig heeft.

Bovendien: de wereld vergaat niet bij een nederlaag. Veel Meppelers zullen zaterdag afreizen naar Wolvega, uiteraard om hun club te steunen, maar ik denk dat er niemand is die het Pim Donker misgunt wanneer hij om kwart over vier juichend van het veld stapt.

Het is knap en best bijzonder dat je als trainer in korte tijd zo veel krediet hebt opgebouwd.