Janneke Galvao-Hulst krijgt een lintje

Urk/Staphorst - Janneke Galvao-Hulst (53), uit Staphorst, is koninklijk onderscheiden. Ze is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Janneke groeide op in Staphorst. In 1994 vertrok ze naar Brazilië om bij kansarme kinderen in Rio de Janeiro te gaan werken. Ze voelde het als een roeping om zich in te zetten om Gods Woord door woord en daad te verspreiden. Arme kinderen ondersteunen en tegelijkertijd het evangelie verkondigen, in de voetsporen van Jezus treden dus. Dat is het levensdoel van Janneke Hulst, haar man en haar team. Burgemeester Ineke Bakker van Urk reikte zaterdag het lintje uit aan de oud-Staphorstse die al jaren met haar gezin in Rio woont.

De uitreiking vond plaats tijdens een jubileumbijeenkomst van Stichting Jafet in de Ichthushof op Urk. Tijdens deze bijeenkomst werd herdacht dat Janneke al 25 jaar werkzaam is voor de kinderen in de sloppenwijken van deze Braziliaanse metropool.

Sloppenwijken van Rio

Janneke was werkzaam als leerkracht op Urk. 25 Jaar geleden vertrok zij naar de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Zij werkte eerst met straatkinderen in het centrum van Rio de Janeiro, daarna in twee favela’s. Hier ontmoette ze ook haar man Fernando Alexandre Galvão. Het paar kreeg twee kinderen, Christy en Hadassa.

Het gezin zet zich bijzonder in voor de straatkinderen en biedt hen educatieve, sociale en pedagogische ondersteuning. Janneke en Fernando werken samen met een klein team van vrijwilligers in de wijken Manguihos en Pedra Lisa. Ze vangen kinderen in de leeftijd van 4 tot 15 jaar op, geven ze te eten, verzorgen kinderclubs, maar ze brengen deze vaak straatarme kinderen ook in aanraking met Jezus. 'Het doel is preventief bezig te zijn, ervoor te zorgen dat de verlokkingen van de straat niet zullen aanslaan', zegt Janneke. De Nederlandse Stichting Jafet ondersteunt het echtpaar. Zonder die steun, die bestaat uit giften, zou het werk onmogelijk zijn.

Gezinsdag

Door financiële steun uit Nederland, voor een groot deel door Stichting Jafet, konden in Rio de Janeiro twee clubgebouwen worden gekocht waarin zij met vrijwilligers kinderen opvangt. Als ze in Nederland is, geeft ze veel lezingen over haar werk.

Elke tweede zaterdag van september wordt in het Wilhelminapark op Urk een gezinsdag gehouden voor haar werk. De Urker bevolking ondersteunt haar activiteiten door op die dag ruim 30.000 euro in te zamelen voor de Stichting Jafet. De Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst houdt elk jaar een grote actiedag voor Stichting Jafet. Dit levert elk jaar duizenden euro’s op.