Peter Pannekoek legt de lat hoog voor cultuurseizoen

Meppel - Peter Pannekoek loopt het podium op. Een medewerkster van Schouwburg Ogterop komt ook het toneel oplopen. Ze geeft de cabaretier een bos bloemen, zonder dat hij nog een woord heeft gezegd.

Recensie

Voorstelling: Later was alles beter, woensdagavond

Locatie: Schouwburg Ogterop

Aantal bezoekers: uitverkocht (beide avonden)

Waardering: *****

De voorstelling van Pannekoek is voorbij. De zaal loopt leeg. Een bandje wordt ingezet. Of iedereen zijn telefoon wil uitzetten. ‘Veel plezier iedereen.’

Het hoort natuurlijk andersom te zijn. Het leven is circulair, niet lineair is de gedachte erachter. ‘De start bepaalt de finish.’ Peter Pannekoek start het reguliere Ogterop-seizoen, alleen de blind date is al geweest, woensdagavond en zijn voorstelling is van een hoog niveau. Hij speelt twee dagen, beide avonden zijn uitverkocht.

Pannekoek noemt zijn voorstelling de ‘tussentijd’. Het oude is aan het sterven, het nieuwe moet nog geboren worden. Daarbij worden allerlei thema’s aangehaald. De #metoo-discussie, transgenders of genderneutraal. Maar de hoofdlijn is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zijn naar, vrouwen zijn gekker, is zijn mening. Mannen zijn egocentrisch, maar vrouwen gunnen elkaar niets. Het gaat volgens Peter Pannekoek om de balans. Met genoeg hilarische voorbeelden zet hij zijn mening kracht bij.

Liefde en gevaar

Op een paar momenten krijgt hij de zaal stil. Bijvoorbeeld als hij praat over de huidige tijd. Hij vindt het lelijk dat nu alles goed of fout is. Zwart of wit. ‘Terwijl er zo een groot gat tussenin zit. Van binnen zijn wij allemaal rood. En rood is de kleur van liefde en gevaar.’

Hij begint over Harvey Weinstein, Louis C.K. en Kevin Spacey, maar vertelt ook een eigen verhaal over zijn regisseur Ruut Weissman. Die is beschuldigd van seksuele intimidatie. De cabaretier twijfelde wat hij moest doen. Hij bleef zijn vriend trouw. ‘Ik hoop ook dat mijn vrienden bij mij blijven als ik ergens van beticht wordt.’ Want, zo zegt Pannekoek, niemand is perfect. ‘Hij is een goede regisseur. Dat hij onder vuur komt te liggen, betekent het dan dat hij nooit meer regisseur mag zijn?’ Diezelfde soort vragen stelt hij ook over Weinstein, C.K. en Spacey.

Hij ziet liever verlichting in plaats van overschaduw. Je kan volgens hem niet met het moreel van het heden terugkijken naar het verleden. Iedereen heeft een randje en die moet je zelf gaan erkennen.

Het is stil tijdens deze hele passage. Dat is uniek, want over het algemeen vullen de lachsalvo’s elkaar in hoog tempo op na weer een goede grap. Weer dat randje opgezocht. En weer zichzelf belachelijk maken. Zijn tirade over namen voor aandoeningen is geliefd bij het publiek. Hij lijdt zelf aan het syndroom van down - hij is klein. Wie kwam er op het idee om mensen die slissen, slissers te noemen en waarom heet Alzheimer niet gewoon de 3 w’s (wie wat waar?). Zijn sketch dat vrouwen lui zijn tijdens de seks is waarschijnlijk het hoogtepunt van de avond.

De start van het cultuurseizoen in Ogterop biedt heel veel goeds. Als dit de finish bepaalt van het seizoen en alle voorstellingen er tussenin, dan is het niveau dit jaar uitzonderlijk hoog.