Oldemarkter Noordergraaf schrijft spirituele roman

Oldemarkt - Adriaan Noordergraaf (68) schrijft zijn hele leven al liedjes en teksten. In 2005 kwam een kinderboek van hem uit. Zijn allereerste roman, Het Boek Hermus met als ondertitel De code van Judus Iskarioth, verschijnt op 12 oktober. Uitgeverij Van Warven noemt het een esoterische spirituele roman.

‘Vijf jaar heb ik gedaan over het schrijven van Het Boek Hermus,’ vertelt Adriaan in zijn werkkamer in zijn woning aan de rand van Oldemarkt. Hier is hij in zijn element. Tegen de wand staat een boekenkast vol met naslagwerken en boven zijn bureau hangt een moodboard met verhaallijnen.

Judas

Over de inhoud van zijn eerste roman zegt hij: ‘Het boek Hermus is een spannend en geheimzinnig verhaal over theologiestudente Mirjam Hermus, die allerlei Bijbelse figuren tegenkomt. Ze zijn heel anders dan ze eerst dacht.’ Judas Iskariot, de discipel die Jezus verraadde, speelt daarin een belangrijke rol. Zijn naam verwerkte de schrijver daarom in de ondertitel. ‘Eerst wilde ik het boek Iskariot noemen, maar mijn uitgever raadde mij dat af omdat maar weinig mensen die naam iets zegt.’

Die uitgever is Rinus van Warven uit Kampen. Een vriendin van Adriaan tipte hem zijn manuscript bij deze theoloog in te dienen. Dat was een goede ingeving, want het boek werd in een keer geaccepteerd.

Statement

Adriaan wil met zijn boek een statement maken tegen dat ‘grondpersoneel van God dat de Bijbel letterlijk neemt en te gefocust is op de eigen kerk en dogma’s.’ De schrijver is zich ervan bewust dat het boek voor confessionele gelovigen confronterend kan zijn. ‘Ik schop hiermee denk ik wel eens tegen heilige huisjes aan.’

Op de cover van het boek prijkt een dolk, die de Romeinse overheersing symboliseert in de tijd dat Jezus leefde.

Eigen wereld

Adriaan schreef het boek vanuit het perspectief van de 25-jarige Mirjam. ‘Ik heb eerst een karakterschets gemaakt en omdat ik een levendige fantasie heb, kon ik me wel in haar verplaatsen,’ legt hij uit. Het schrijven vond hij ‘vreselijk leuk’ om te doen. ‘Ik schiep mijn eigen wereld en kon aan niets anders denken. Je kunt als schrijver een klein beetje God zijn, mensen creëren en hen van alles laten doen.’

Adriaan is zelf met de Nederlands Hervormde Kerk opgegroeid. Tegenwoordig kerkt hij in de Rooms Katholieke Kerk in Oldemarkt omdat hij die kerk beter bij hem vindt passen.

"Dit boek kan voor confessionele gelovigen confronterend zijn. Ik schop hiermee denk ik wel eens tegen heilige huisjes aan."

Theologie heeft hem altijd geïnteresseerd. Dat geldt ook voor schrijven. ‘Ik schrijf mijn hele leven al teksten voor liedjes en kindermusicals, eerst in het Engels en later ook in het Nederlands.’ Verder schreef hij theaterteksten en columns.

In 2005 verscheen het kinderboek Beppo en Tientje, dat over pesten gaat. Dit boek vertelt het wonderlijke verhaal over het jongetje Beppo. Beppo is 'anders' en wordt daarom gepest. Maar alles verandert als hij Tientje tegenkomt, een wezentje dat hij alleen maar kan zien en horen. Tientje gaat hem helpen, maar of hij daar nou zo blij moet zijn?

Acht jaar geleden verhuisde Adriaan met zijn vrouw Willy vanuit Zoetermeer naar Oldemarkt. Hij werkte lange tijd bij woonwarenhuis Ikea, waarna hij zich op het schrijven toelegde. Inmiddels is Adriaan alweer bezig met zijn volgende boek. Dat wordt een vervolg op Het boek Hermus.

Presentatie

Op zaterdag 12 oktober presenteert Adriaan Het boek Hermus in Restaurant Hof van Holland. Belangstellenden zijn daarbij vanaf 15.30 uur welkom. Adriaan zal daarbij gedeeltes uit zijn boek voorlezen.

Uitgever Rinus van Warven en een goede vriend zullen bovendien het woord voeren. Een pianist zal het geheel muzikaal omlijsten. ‘Er komt ook een verrassingsact, we gaan er echt een feestje van maken,’ belooft Adriaan.

Het boek Hermus is die middag verkrijgbaar en daarna ook bij alle boekhandels en via de website van de uitgever: www.uitgeverijvanwarven.nl.