Drie ‘Nederlandse’ wolven spoorloos verdwenen: ongeluk of doodgeschoten?

Twee wolven die maanden geleden nog door Nederland zwierven en schapen pakten in Drenthe, zijn spoorloos verdwenen. Ook een wolf die bij Utrecht liep is ‘kwijt’. Ze zijn voor zover bekend voor het laatst waargenomen in ons land. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging kan niet zeggen of de dieren een natuurlijke dood zijn gestorven of dat ze gepakt zijn door stropers of jagers.

Maar dat de dieren dood zijn, lijdt geen twijfel. Als al maanden geen drollen meer zijn gevonden in zowel Nederland als de rest van West-Europa van alle drie de dieren, dan zijn ze gestorven, weet wolvenkenner Lelieveld.

Het bericht van de Zoogdiervereniging komt op een moment dat in België een verwoede discussie heerst over het lot van Naya, een tijdje door Noord-Nederland rondzwierf, en haar welpen. De dieren zijn zeer waarschijnlijk moedwillig om het leven gebracht. Wolvenbeschermers wijzen naar jagers, die op hun beurt de handen in de lucht steken: zij hebben het niet gedaan, zeggen ze.

Robuuste dieren

Die discussie vindt niet plaats in ons land. Lelieveld heeft geen enkele aanleiding te denken dat jagers de wolven hebben omgebracht, al kan hij dat evenmin uitsluiten. De dieren kunnen bijvoorbeeld bij het oversteken van een rivier zijn verdronken.

,,Al zijn het zeer robuuste dieren, ze zijn heel taai. We hebben bij wolven die omkwamen bij een verkeersongeval eerdere botbreuken gezien. Die zijn dus gewoon genezen. En we hebben ook dieren gezien die eerder verwond waren door hagel uit een geweer, maar daaraan niet zijn bezweken.’’

Een van de verdwenen dieren is vrouwtjeswolf Janka, die in Hooghalen acht schapen doodbeet. De mannetjeswolf (GW953m) die in totaal totaal dertien schapen aanviel in Zwinderen, Alteveer, Kerkenveld en Zuidwolde, is ook spoorloos. De derde wolf waarvan ieder spoor ontbreekt is mannetjeswolf GW955m. Dat dier is sloeg toe rondom Utrecht.

Van deze dieren zijn al maanden geen uitwerpselen meer gevonden. In de drollen bevindt zich dna waarmee onomstotelijk vast kan komen te staan welke wolf er heeft zitten poepen. GW staat voor Grijze Wolf. De cijfers staan voor het individu. De m en f geven aan of het om een mannetje of om een vrouwtje gaat.

Niet alleen uitwerpselen, maar ook bij een gepakt schaap kan dna worden gewonnen. Een van de drie volwassen wolven op de Veluwe - één paar heeft meerdere jongen - was een regelrechte schapendoder. Totdat ze een eigen territorium vond op de Noord-Veluwe. Sindsdien eet ze alleen nog maar wild.