Pauline Broekema verzorgt J.H.Boom Oktoberlezing

Meppel - Oud-NOS Journaal- en Meppeler Courant-journalist Pauline Broekema leerde enkele jaren geleden Sara Kirby-Nieweg kennen. Directeur Peter Breukink van de Stichting Oude Groninger Kerken deed de suggestie een boek te schrijven met het levensverhaal van Sara als uitgangspunt.

Dit boek, ‘Het uiterste der zee’, verscheen vorig jaar. Het indringende verhaal van Mies Wolf en de speurtocht van haar dochter Sara naar haar vader vormen de leidraad in het boek.

Deportatie

Pauline Broekema schetst een bewogen geschiedenis over de deportatie van leden van twee Joodse families in de provincie Groningen. De totstandkoming en de inhoud van het boek en de grote betrokkenheid van Pauline Broekema bij de gevolgen van de Holocaust staan centraal tijdens de J.H.Boom Oktoberlezing van Stichting Joods Monument Meppel. De lezing wordt gehouden komende donderdagavond 3 oktober om 20.00 uur in de Engelenbak van Schouwburg Ogterop in Meppel. De lezing is vernoemd naar mede-oprichter en erevoorzitter van de stichting, John Henry Boom. Pauline Broekema begon haar journalistieke loopbaan bij de Meppeler Courant. Jarenlang was zij met andere bekende collega’s het gezicht van het NOS Journaal.

In 2018 verscheen haar boek ‘Het uiterste der zee.’ Een familiegeschiedenis. In een schilderachtig stadje in Noord-Groningen wonen Meijer Nieweg en Mies Wolf. Vlak voor de inval van de nazi’s zijn ze getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel.

Eerder verschenen van haar de veelgeprezen boeken ‘Benjamin. Een verzwegen dood’ en ‘Het Boschhuis’.

Gesprek

Na de pauze gaat Pauline in gesprek met de bezoekers over haar boeken en haar bijzondere interesse voor de deportatie van de Joodse landgenoten.

De J.H. Oktober-lezing vindt meestal op 3 oktober plaats. Dit is de datum , waarop in 1942 de Meppeler Joodse stadgenoten werden weggevoerd. Eerder op de dag legt het bestuur van Stichting Joods Monument Meppel en het college van B en W van de gemeente Meppel een krans bij het Joods Monument in het Slotplantsoen.

Vele prominente sprekers gingen Pauline Broekema voor onder wie Ed van Thijn, Ad van Liempt, Dirk Mulder, David Barnouw, Helga en Freek de Jonge en rabbijn Soetendorp. Pauline Broekema werd overladen met complimenten over haar nieuwe boek ‘Het uiterste der zee’ dat bij De Arbeiderspers werd uitgegeven. Ze werd aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw bij de Meppeler Courant aangenomen door John Boom. Ze is de dochter van een Groninger politicus, afkomstig uit een gezin waarin de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde. Een gitzwarte periode met de Jodenvervolging en de dood van vele verzetsmensen onder wie een oom van Pauline. Tot op de dag van vandaag vormen de oorlog en de verschrikkelijke gevolgen een inspiratiebron voor Pauline Broekema. Ze zijn leidraad in ‘Benjamin. Een verzwegen dood’ over de Joodse slager Benjamin Broekema, geen familie, en in ‘Het uiterste der zee’.

Sara

Sara Kirby-Nieweg die in Cambridge woont, heeft haar verleden lange tijd onaangeroerd gelaten, schrijft Pauline in het nawoord van haar derde boek. Ze gunde haar drie kinderen een gelukkige jeugd waarin het verdriet van hun moeder geen rol mocht spelen. Toen de kinderen ouder waren, ging Sara minder werken en begon ze aan een zware en emotionerende zoektocht die tot op heden voortduurt. In de loop der jaren heeft ze met grote gedrevenheid vele documenten, foto’s en verhalen verzameld over haar familie en de Joodse gemeenschap in het algemeen. Sara ziet het als een opdracht om als een van de weinige overlevenden uit haar familie de herinnering aan de Shoa ook voor volgende generaties levend te houden. Wat Sara in de loop der jaren vergaarde, vormt de basis voor ‘Het uirerste der zee’. Ook heeft Pauline Broekema gebruik mogen maken van haar indrukwekkende herinneringen die zij met groot gevoel voor detail noteerde. Daarnaast verrichtte Pauline veel eigen onderzoek.

Verdriet

Sara overleefde dankzij de moed van mensen om haar als zogenaamde evacué in hun gezin op te nemen. Haar moeder Mies werd na hun hereniging na de bevrijding getroffen door borstkanker. Het verdriet om het vroege overlijden van haar moeder droeg Sara altijd met zich mee. Ze verloor met de dood van Mies de verbinding met haar vader.

Hij bleef een grote onbekende voor haar. Sara werd in 1941 geboren. Haar vader Meijer Nieweg werd op 18 augustus 1942 in Auschwitz vermoord. Daarvan kreeg Mies in 1950 de officiële bevestiging. Ook Meppel heeft zwaar geleden onder de Holocaust. Ze schreef erover. Kleine, maar belangrijke geschiedenissen vertellen vaak het grote verhaal van de oorlog.

In de pauze signeert Pauline Broekema donderdagavond haar boeken in samenwerking met boekhandel Riemer Barth. De toegang is gratis.