Alliance Française geeft lezing over de Franse tijd in onze omgeving

Meppel - Het is ruim 200 jaar geleden, maar Nederland heeft tussen 1795 en 1813 een ‘Franse bezettingstijd’ gehad met een Franse koning die ons land tussen 1806 en 1810 regeerde.

Napoleon Bonaparte zond zijn broer Lodewijk Napoleon naar ons land om de rol van monarch op zich te nemen. Vol goede bedoelingen maar weinig succesvol keerde hij enkele jaren later weer terug naar Frankrijk. Toch oogstte hij verscheidene blijvende successen.

Siem van Eeten, jarenlang actief voor de Alliance Française zowel landelijk en als docent Frans, komt voor de eerste avond van de Alliance Française naar Meppel. Hij laat op 9 oktober met veel beelden zien en horen hoe de Franse tijd zijn sporen heeft nagelaten in de regio en ook speciaal in Meppel. Een achternaam, een huisnummer, het kilogram of de kilometer, om maar een paar voorbeelden te noemen, ze komen allemaal uit de Franse tijd en we doen er nog dagelijks ons voordeel mee. Wat vinden we nog meer terug in onze regio en hier ter plaatse? Contact met stichting Oud Meppel bleef niet uit, want ook daar is het nodige bewaard gebleven uit die periode.

Aanvang 20.00 uur in Schouwburg Ogterop. De lezing is voor leden en belangstellenden.