Tassen van Omar Munie. Omar wie?

Aangeboden door: The Bagstore

Zijn talent bleef niet onopgemerkt en al op zijn zeventiende gooide hij hoge ogen met zijn ontwerp. Een ontwerp van een tas. Inmiddels runt hij een eigen zaak, en heeft hij zich ontwikkeld tot een bekend Nederlands ontwerper.

Vorig jaar opende Omar Munie zijn eigen winkel in Den Haag. Dat is zo bijzonder omdat Omar een Somalische vluchteling is die tijdens zijn mbo opleiding al hoge ogen gooide en al een aantal jaren een eigen bedrijf runt als tassenontwerper. Een niet alledaagse loopbaan. 

Omar biedt anderen een kans

Aan de achterkant van zijn tassenzaak en atelier, biedt hij ruimte aan mensen en stichtingen die geen geld hebben om groots te investeren, maar die wel een droom najagen. Zo leren zij de Nederlandse taal en maken ze een grotere kans op de Nederlandse arbeidsmarkt terecht te komen. 

Iets wat Omar zelf aan den lijve heeft ondervonden. Als Somalische vluchteling moest hij zich in Nederland zien te redden. Hij bleek een begenadigd ontwerper van tassen, al tijdens zijn opleiding. 

Zijn medeleerlingen wilden zijn tas kopen

Hoe dat tot stand kwam? “Op een dag maakte ik een tas om mijn klasgenoten te verrassen. De dames in de klas wilden meteen mijn tas kopen. De dag erna kwam ik terug met drie tassen. Die verkocht ik voor 35 euro per stuk. Ik was net 17 en verdiende toen mijn eerste centen,” vertelde hij vorig jaar aan RTLZ. 

Hij is van mening dat hij alles aan Nederland te danken heeft en wil iets terugdoen. Daarom start hij achter zijn winkel met het aanbieden van de ruimtes. Omar zelf kwam op zijn negende met zijn zus en boertjes naar Nederland. Zijn ouders bleven achter in Somalië. 

Tassen van afgeschreven stewardessen-uniformen

Inmiddels kan hij concurreren met de grote tassen merken als Superdry, Ted Baker of Myomy. Hij werd vooral bekend van de tassen die hij maakte van afgeschreven stewardessen-uniformen. De zogenaamde KLM-tas. 

Zijn goedkoopste tas zou tweehonderd euro kosten, de duurste twaalfhonderd euro. Het verhaal gaat dat koningin Máxima ook een KLM-tas heeft. Wie interesse heeft moet er dus voor naar Den Haag. Het koninklijke Den Haag, aan het Noordeinde. 

Een prijzenregen voor Omar

Volgens kenners zijn de tassen van Omar Mundie een heel goede combinatie van functionaliteit en design. Hét kenmerk van een goed ontwerp. Net als bij bijvoorbeeld de eerdergenoemde Ted Baker tas

Na het winnen van een prijs als ‘Beste Leerling van het Jaar’, kreeg hij het eigen atelier in Den Haag. Niet lang erna werd hij ook ‘Beste ondernemer onder de 25 jaar’, ‘Meest innoverende ondernemer 2011’ en ontving hij een oeuvreprijs in 2013 voor de duurzame designtas gemaakt van de gerecyclede KLM uniformen.