Frustratie in Ruinerwold om fietspad langs Havelterweg

Ruinerwold - Het nieuws dat het toegezegde fietspad langs de Havelterweg in Ruinerwold mogelijk niet doorgaat, valt bijzonder slecht in het dorp. ‘Alles was al geregeld, de aanleg zou na de bouwvak beginnen’, zegt bewoonster Caroline Saathof getergd.

Bij de presentatie van de begroting vertelde de nieuwe wethouder Hilda Mulder dinsdag dat de aanleg onzeker is, omdat de provincie niet meebetaalt. Tevens doen buurgemeenten Meppel en Westerveld niet mee. ‘Ik ben er tien jaar mee bezig geweest, sinds anderhalf jaar is een groep ambtenaren er druk mee geweest. Er is grond gekocht, onder andere van ons, notarissen zijn ingeschakeld en er is gekeken of het qua natuur allemaal kon. We hebben in september maar eens aan de bel getrokken, toen hoorden we dit’, zegt Saathof.

Inwoners schreven vervolgens een brief aan de gemeente, die vorige week voor de raadsvergadering aan de fracties werd uitgedeeld. ‘Maar je hoort er niets van, niemand die ons wat vertelt. Daarna hebben we maar eens met een ambtenaar gebeld en die vertelde dat het niet doorgaat.’ Carolien Saathof baalt ervan dat de gemeente De Wolden de buren Meppel en Westerveld er nu bijhaalt. ‘Leg dat fietspad aan tot de gemeentegrens, dat was ook de insteek. We hebben aan de Ruinerwoldkant een flink aantal ongelukken gehad. Het is een drukke weg, het gaat ons om de veiligheid.’

Meppelerweg

Het steekt in Ruinerwold dat een fietspad langs de Meppelerweg in Zuidwolde, met veel hogere kosten, wel makkelijk aangelegd kon worden. ‘Wij hoeven geen luxe fietspad, wij willen veiligheid.’ De gemeente zou die drie ton extra zelf kunnen betalen, maar dat is een politieke keuze.

De gemeente heeft ook nog een aanvraag lopen voor het fietspad aan de Gedempte Hoofddiep in Kerkenveld. ‘Dat is nog even afwachten. Mogelijk wordt dit pad eerder aangelegd dan de Havelterweg’, liet wethouder Hilda Mulder dinsdag weten. Maar dan moet hier ook wel subsidie voor komen van de provincie. De gemeente heeft 543.000 euro voor beide paden begroot.