Afschuttingsweg heet nu ook de Jodenweg

Rouveen - ‘Laat ons bewustzijn opnieuw zijn geboren uit hartzeer om hen die gingen verloren in ’t zwijgende duister van hun vertrek.’

Dichtregels uitgesproken door dominee Van Vreeswijk uit Rouveen op de zeer vroege woensdagochtend aan de Afschuttingsweg in Rouveen, de weg die vanaf 3 oktober 7.30 uur ook de naam Jodenweg heeft. Burgemeester Theo Segers onthulde samen met schoolkinderen van De Triangel en De Levensboom in het dorp dit bord.

De weg werd in 1942 aangelegd door Joodse dwangarbeiders die geïnterneerd zaten in kamp Conrad in Rouveen. Op 3 oktober 1942, op Grote Verzoendag, werden de drie kampen: Conrad ’t Wijde Gat en Beugelen in Staphorst leeggehaald. Alle 344 Joodse mannen werden afgevoerd. Zes overleefden de Holocaust. De Duitsers kwamen al vroeg, vandaar ook het vroege tijdstip van de onthulling. Een sereen moment in het ochtendlicht op schuldige grond in Rouveen.

Jodenweg

Kinderen van de Levensboom hadden begin dit jaar per brief aan burgemeester Segers gevraagd de Afschuttingsweg ook de naam Jodenweg te geven. Omdat de Joden in 1942 als dwangarbeider wegen en kanalen in het buitengebied realiseerden, vinden de kinderen dat de Afschuttingsweg, door Joden aangelegd, Jodenweg moet gaan heten. Het verhaal van de Joodse mannen die werkten in Staphorst mag niet vergeten worden. Het was de Rouveense journalist Geertjan Lassche die de schooljeugd begin dit jaar op sleeptouw nam om ze het vergeten verhaal van de Joodse mannen te vertellen.

Van de 344 Joodse mannen die in de gemeente Staphorst verbleven, overleefden zes de Holocaust.