Staphorst tegen Eenzaamheid gaat de weekmarkt op

Staphorst - Eenzaamheid komt zeker ook voor in Staphorst. Om die reden ging woensdagmiddag een delegatie van de Werkgroep Staphorst tegen Eenzaamheid de markt op om lekkernijen uit te delen aan willekeurige bezoekers. Achtergrond hiervan was dat de mensen dit lekkers zouden delen met iemand die wel een bezoekje kan gebruiken.

Daarnaast werden er folders uitgedeeld over het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid en het ‘Meldpunt Eenzaamheid’ van Stichting Welzijn Staphorst (SWS)

Ook wethouder Alwin Mussche van de gemeente Staphorst deelde uit en ging in gesprek met de bezoekers van de markt over het thema eenzaamheid, wat ook zeker in de gemeente Staphorst speelt. Het aantal inwoners van Staphorst dat in de gezondheidsenquête van GGD IJsselland heeft aangegeven eenzaam te zijn ligt op 32 procent bij volwassenen en loopt op naar 49 procent bij inwoners ouder dan 75 jaar. Daarmee wijkt Staphorst niet heel erg af van de rest van de regio. Toch staat Staphorst bekend als een religieuze gemeenschap, waarin kerken bijspringen als mensen buiten de boot dreigen te vallen. Zou je zeggen, maar in de praktijk wijkt Staphorst niet heel veel af als het om eenzaamheid gaat.

De actie werd gedaan in het kader van de landelijke Week tegen Eenzaamheid en werd bedacht en uitgevoerd door de werkgroep ‘Staphorst tegen Eenzaamheid’. Deze werkgroep bestaat uit een aantal kerken, vluchtelingenwerk, jongerenwerk en Stichting Welzijn Staphorst (SWS).

Zij hebben, onder leiding van SWS, de handen ineen geslagen om in de gemeente Staphorst in deze week een aantal activiteiten te organiseren rondom dit thema.