Lokale coryfee Maarten Versluis wint Biercup

Wanneperveen - De strijd om de Biercup werd afgelopen weekend beslecht door lokale coryfee Maarten Versluis. Na een vrijdag met eindeloze regen was het zaterdag en zondag beter weer om de wateren te bezeilen.

Zaterdagochtend. Eén voor één druppelen de zeilers na een vrijdag met eindeloze regen binnen. Veertig hadden zich vooraf ingeschreven. Tot ieders verrassing verschijnen er 47 zeilers aan de start. Aangetrokken door het mooie weer, vermoedelijk.

Zaterdag zijn er drie wedstrijden met een oostenwind - kleine windkracht drie - afgewerkt. Kenners weten dat een oostenwind moeilijk varen is, zeker op de Belterwiede. De zeilers kunnen geen moment verslappen. Met veel korte klapjes moeten ze zich naar de boventon werken. Menig zeiler verprutst ten minste één wedstrijd. Een enkeling zelfs twee wedstrijden. Weg zijn dan de kansen voor de eindoverwinning. Aan het eind van de dag wordt de ranglijst aangevoerd door Jurgen Alberty met de GER 84. Gevolgd door Jan Willem van den Hondel (NED 51) en Maarten Versluis (NED 5).

Zondag wordt er uit een ander vaatje getapt. Zon weg. De temperatuur beneden de 10 graden. De windkracht iets sterker, nog steeds uit de oostelijke richting, maar in de vlagen ruim 6 bft. Bij menig zeiler gaat het nodige kapot en voor sommige zeilers is het zelfs zwemmen. De omstandigheden zijn uitdagend. Dwarrelwind en met sterke vlagen. Dankzij de organisatie van het wedstrijdcomité kunnen er drie wedstrijden in iets meer dan drie uur afgewerkt worden. Na voltooiing van de gehele serie van zes wedstrijden is de top van het klassement behoorlijk opgeschud.

Maarten Versluis (NED 5) uit Zwolle wordt de terechte winnaar. Gevolgd door Joop de Jong in de NED 532 en Ton Op de Weegh in de NED 17. Bart Smit wordt met zijn NED 544 als eeuweling - boot en zeiler zijn samen meer dan 100 jaar - in het zonnetje gezet. Lucien de Boer krijgt de felicitaties met zijn succesvol debuut in de Olympiajol.