Personeel Isala Diaconessenhuis hangt de vuile was buiten

Meppel - Kledingstukken en beschilderde lakens hangen dinsdagmorgen 8 oktober voor de ramen van het Isala Diaconessenhuis in Meppel. Het zijn stille getuigen van het protest voor een betere CAO voor het personeel.

Ziekenhuismedewerkers uit Amsterdam, Breda, Oosterhout, Hoorn, Purmerend, Zwolle, Meppel, Roosendaal en Bergen op Zoom, waar in totaal zo’n 20.000 medewerkers werken, nemen deze week het stokje over in de estafetteacties van ‘ziekenhuisstakingen’. Vandaag waren Meppel en Zwolle aan de beurt.

Het personeel draait 24 uur lang zondagsdiensten; de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. De operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties. De poliklinieken en de spoedzorg gaan in Meppel wel door. 

Bij de diverse ziekenhuizen komen werknemers een aantal keer samen voor een protestbijeenkomst om kracht te zetten bij hun eisen. Ook vragen zij hun Raden van Bestuur te tekenen voor steun en om zich achter hun personeel te stellen in het conflict met werkgeversvereniging de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De vakbonden wijzen een aanbod van de werkgevers af. “Twee keer een salarisverhoging van 4% en een eenmalige uitkering van 1.000 euro klinkt misschien wel goed, maar reken je niet rijk. De voorgestelde looptijd is namelijk 34 maanden, dan krijg je omgerekend 0,235% loonsverhoging per maand oftewel 2,8% per jaar. De eenmalige uitkering is bruto én naar rato van het dienstverband. En bovendien geldt de voorgestelde verhoging van de onregelmatigheidstoeslag maar voor ongeveer de helft van de ziekenhuismedewerkers,” aldus de zorgvakbonden.

De verslechteringsvoorstellen hebben de ziekenhuiswerkgevers vakkundig uit het pamflet gelaten. “Ze willen de bijdrage van de werkgevers aan de ziektekostenvergoeding schrappen, dat kost werknemers structureel tussen 200 en 400 euro netto per jaar. Ook willen ze de loondoorbetaling bij ziekte verlagen. Als je dus het gehele plaatje bekijkt, dan is het voorstel van de NVZ écht onvoldoende”, aldus de bonden.