COV Steenwijk werkt mee aan een bijzondere kerkdienst in Havelte

Havelte - COV Steenwijk gaat op zondag 20 oktober medewerking verlenen aan een kerkdienst, die om 10.00 uur plaatsvindt in de Clemenskerk in Havelte.

Tijdens deze dienst geeft het koor naast werken van Michael Haydn (delen van het Te Deum in D en de Vespers) alvast een voorproefje van enkele delen uit het oratorium ‘Israel in Egypt’ van G.F. Händel, dat op 29 februari 2020 uitgevoerd wordt met een professioneel orkest en professionele solisten.

Opera Rinaldo

Georg Friedrich Händel (1685 – 1759) is één van de belangrijkste componisten van de Barok. Als 25-jarige maakte hij in Londen furore met zijn opera Rinaldo. Vanaf die tijd hield hij zich voornamelijk bezig met het schrijven van opera’s in een Italiaanse stijl met een serieuze of historische inhoud. Maar het publiek kreeg er genoeg van. Toen een collega-componist meer succes had met opera’s met gemakkelijke melodieën en alledaagse teksten, leek het alsof het gedaan was met de carrière van Händel. Hij gooide het over een andere boeg en om zijn publiek terug te winnen schreef hij oratoria die gebaseerd zijn op de Bijbel.

Bestaande composities

Tijdens de kerkdienst van zondag 20 oktober in de Clemenskerk kan men luisteren naar enkele delen uit het oratorium ‘Israël in Egypt’ van Händel. Het volk Israël zucht onder de onderdrukking van de farao en schreeuwt het uit van ellende. Mozes wordt door God geroepen om Israël uit handen van Egypte te bevrijden. Händel grijpt voor zijn oratoria vaak terug op bestaande muziek van zichzelf en van anderen. In zijn tijd was het gebruikelijk om van bestaande composities iets nieuws te maken. Het resultaat is prachtig.

De COV Steenwijk e.o. bestaat sinds 1947 en telt ruim tachtig leden. Een deel hiervan zal dus in de kerkdienst aanwezig zijn om zijn muzikale bijdrage te leveren. Voorganger is ds. Aukje Westra.