Henk en Nellie Vos vieren 60-jarig huwelijk

Kerkenveld - Loco-burgemeester Jan van 't Zand had dinsdagmorgen de bloemen meegenomen naar Henk en Nellie Vos uit Kerkenveld, voor het zestigjarig huwelijk.

Het echtpaar vierde het zestigjarig huwelijksfeest aan de keukentafel met wat familie en een journalist. Uiteraard met een goed stuk gebak erbij en met uitzicht op de gemeente Hardenberg, want de grens loopt vlak langs hun perceel.

Henk Vos en Nellie Spang leerden elkaar kennen toen de familie Spang schuin tegenover de familie Vos op de Braamberg kwam wonen. Ze werden verliefd, trouwden en kregen twee zoons en twee dochters. Die zorgden weer voor zeventien kleinkinderen en inmiddels zijn er ook drie achterkleinkinderen.

Gezellig echtpaar

Het is een gezellig en welbespraakt echtpaar. Henk werd 83 jaar geleden geboren in Hoogeveen, Nellie (84) in Ambt-Hardenberg. Ze trouwden in Avereest, woonden een jaar aan het Ommerkanaal in Dedemsvaart en gingen kort daarop in de ouderlijke woning van Henk aan de Braambergerweg wonen. Op deze boerderij hadden ze wat vee, maar uiteindelijk bracht dat toch te weinig brood op de plank. Henk werkte overigens al vanaf zijn dertiende bij de boer aan de overkant en daarna nog bij de Tuinen van Mien Ruys en later als productiemedewerker bij de Wavin. Nellie werkte na de lagere school in een textielfabriek in Hardenberg, maar omdat haar moeder al overleed toe Nellie 15 was, kreeg ze de werkzaamheden thuis erbij.

Heel haar leven wist Nellie uit het ziekenhuis te blijven, maar dit jaar kreeg ze alsnog haar portie. ‘Ik heb eerst mijn heup gebroken bij een val, daarna heb ik ook nog een open hartoperatie gehad’, vertelt ze aan de tafel. Ze straalt kracht uit, duidelijk een sterke vrouw. ‘Ik heb zes weken alleen thuis gezeten, dat was niet echt fijn’, reageert manlief Henk. Gelukkig wonen de kinderen in de buurt en is hij heel goed in staat een goede maaltijd te bereiden. Bovendien deed hij de boodschappen toch altijd al, omdat hij nog steeds een rijbewijs heeft. De rit gaat meestal naar het vlakbij gelegen Slagharen, maar soms ook naar Hoogeveen, Zuidwolde of Dedemsvaart.

’s Avonds is een potje rummikub vaste prik, evenals een borrel: hij een jonge jenever en zij een glas wijn. Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk is wat Nellie betreft vrij simpel: ‘het is geven en nemen.'