Puppet International houdt deze winter toch een winterroute

Opgelucht zijn ze bij Puppet International. De winterroute kan dit jaar toch doorgaan. Twee jaar geleden werd deze winterroute voor het eerst gehouden, maar financiële problemen dreigden roet in het eten te gooien.

Stichting Waarborgfonds Meppel en Cultuurplatform Meppel hebben ervoor gezorgd dat het evenement een tweede editie kent. „Zonder hen hadden we dit jaar de route niet kunnen organiseren.”

Het programma is nog niet rond, maar in grote lijnen is duidelijk wat de winterroute gaat inhouden. „Er komen drie kleine voorstellingen op drie verschillende locaties”, weet Mirte Droogers namens de organisatie te vertellen. „We beginnen bij Herberg ‘t Plein, een belangrijke partner van ons. Voor de rest zijn we nog aan het zoeken voor de invulling.”

Het gaat om drie totaal verschillende voorstellingen met één gemene deler. Beeld speelt de hoofdrol bij deze theatermakers. Ze vertellen hun verhalen via schaduwen, via objecten en via poppen. „Het wordt een heel ander programma dan twee jaar geleden.”

Tussendoortje

De winterroute is ontstaan uit de Popp-en-route. „Dat is onze meest populaire route tijdens Puppet International. Dat hebben we eigenlijk uit het reguliere festival gehaald en er een speciale editie van gemaakt.” Wat overigens niet wil zeggen dat de Popp-en-route niet meer in het reguliere festival plaatsvindt.

De winterroute wordt gehouden van 27, 28, 29 en 30 december 2019. Het overbrugt het tussenjaar van Puppet International. ‘Het is voor een kleiner en intiemer publiek. Zo tussen de feestdagen heeft het een knusser karakter’, aldus Mirte Droogers.

De kaartverkoop gaat op 1 november van start, via www.puppetinternational.nl.

Jubileumjaar

Ondertussen wordt er ook al hard gewerkt aan de jubileumeditie van Puppet International. Volgend jaar is namelijk de vijftiende editie. ‘Voor de winterroute hebben we alle financiën rond, voor Puppet International hebben we nog aanvragen lopen.’

In juni van dit jaar schreef het bestuur een noodbrief naar de gemeente. De jubileumeditie zou namelijk zo maar eens de laatste editie kunnen zijn, als er geen extra geld vrijkomt. ‘Zonder gemeentelijke bijdrage van minimaal 25.000 euro voor Puppet International zal de rijksoverheid haar steun voor het festival intrekken en staat ook de provinciale bijdrage ter discussie’, schreef het bestuur.

Vanuit de provincie kreeg Puppet in juli een voorschot op de tweejaarlijkse subsidie. Dit is geen extra geld, maar de subsidie werd alleen naar voren gehaald.