Eerste slipjacht van winterseizoen is nat

Zorgvlied - Het publiek en de deelnemers aan de eerste slipjacht van dit seizoen van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging troffen het woensdagmiddag niet met het regenachtig weer.

Toeschouwers trotseerden de regen met paraplus bij de start bij Villa Nova in Zorgvlied, of volgden het geheel in auto’s. De meeste ruiters en amazones hadden regenkleding over hun traditionele kledij aangetrokken. Van een echt kleurrijk geheel en een grote groep volgers, zoals andere jaren, was dit keer door de regen dus geen sprake. Weer of geen weer, de traditie van KNJV werd gehandhaafd: bij de start werd zittend te paard officieel een toespraakje gehouden en een ‘schnaps’ gedronken op de goede afloop. Er deden een kleien 40 ruiters en amazones mee, met bijna twintig Foxhounds.

Door landerijen

De slipjacht is een nabootsing van de oorspronkelijke Engelse vossenjacht, waarbij een groep honden het getrokken spoor van vossengeur (de slip) volgt. De groep ruiters en amazones van de jachtvereniging proberen in het veld de honden op de voet te volgen (de jacht).

De route van drie runs, zo’n drie keer zeven kilometer, ging woensdag hoofdzakelijk door de landerijen en omgeving van Elsloo (gemeente Ooststellingwerf). ‘Her en der moest er enigszins van het vaste tracé van andere jaren afgeweken worden, maar dat had allemaal te maken met hetgeen er op de landerijen wordt verbouwd’, aldus de organisatie.

Prooi

Aan het eind van de slipjacht was de 'kill'. Daar kreeg de hondenmeute een koeienpens als beloning voor de bejaagde 'prooi'. Nadat de dieren waren verzorgd, zochten de deelnemers de warmte en droge kleren op. ‘De weersomstandigheden heb je niet in de hand. Maar wij met z’n allen zijn wel wat gewend hoor!’, besloot een van de deelnemende ruiters na afloop.