Genieten of gruwelen op de Streekgerechtendag

Staphorst - Als de bomen verkleuren, de snert bij Waanders staat te pruttelen, dan maakt Museum Staphorst zich op voor Streekgerechtendag, een evenement dat bijna net zo’n traditie is de inhoud der pannen en potten die wordt verorberd.

Op zaterdag 23 oktober is het weer zover. Dames in dracht maken dan het voedsel klaar waar Staphorst groot mee geworden is. Wat te denken van Pegeste, ‘Staphorster risotto’: gekookte gort, worst, rozijnen en stroop aangelengd met water. Gruwelen en genieten liggen dichtbij elkaar. Voor een habbekrats is het eten te koop.

Elk jaar in de herfstvakantie is het Streekgerechtendag. Bezoekers kunnen genieten van maaltijden die de Staphorsters vroeger nuttigden om op het land in vorm te blijven. Simpel, veel calorieën en als het even kan ook nog binnen te houden. Oudere mensen eten ze vaak nog steeds. Eten om de dag mee door te komen en dus vol energie, maar vaak nog lekker ook. Voedsel waar de gemeenschap op gebouwd is.

Zo is daar stip. Boekweitmeel met gekookte melk en spek, vaak met een flinke scheut vet erbij. Stip, Pegeste, Staphorster pannenkoeken. En dan is er de proemenkreuze: karnemelkse pap, broene suiker, pruimen en rozijnen die een nachtje hebben geweekt in appelsap. Het smaakt veel lekkerder dan het klinkt.

Echte leven

En zo staat de Staphorster Streekgerechtendag toch een beetje voor het echte leven. Eerst proeven en dan je mening geven. Een goede les voor iedereen. Zaterdag 23 oktober ontvangt het museum waarschijnlijk weer honderden mensen die willen gruwelen of genieten van het voedsel van weleer.