Jan Blaauw neemt na 25 jaar afscheid van Historische Verenging Diever

Hij is één van de drie mannen van het eerste uur. Dinsdag neemt Jan Blaauw afscheid. Na 25 jaar secretaris bij de Historische Verenging Gemeente Diever is het mooi geweest.

Je kunt hem gerust het geweten van Diever noemen. Weet Jan Blaauw het zelf niet, dan zoekt hij het wel op in één van de 140 ordners met artikelen die sinds 1962 over Diever zijn geschreven. Dat was ook het jaar dat Blaauw in Diever kwamen werken en wonen. De kleine kamer op de eerste verdieping van de woning aan de Gerritstraat is de historische schatkamer van het dorp.

Werkelijk alles is hier terug te vinden: geboorten, overlijdens, huwelijken. Trots laat Blaauw de 140 ordners zien. In de loop der jaren heeft hij deze gevuld met 35.000 pagina’s geplakte krantenartikelen. ‘Ik ben nu druk met het digitaliseren van de index. Een hele klus, maar het einde is in zicht. Ordner 117 is aan de beurt’, vertelt de 81-jarige Blaauw.

Veel leden

Samen met Fred Jansen en de inmiddels overleden Koene Gerritsen richtte Blaauw in officieel 1994 de Historische Verenging Gemeente Diever op. De drie waren toen al twee jaar bezig met de voorbereidingen. Dat er grote belangstelling voor een dergelijke vereniging bestond werd al snel duidelijk. Na de eerste uitgave van het verenigingsblad Opraekelen meldden zich al 250 leden aan.

Bij de officiële start van de vereniging waren dat er al meer dan 500. Nadat Blaauw in 1998 met de VUT ging, ging er nog meer vrije tijd richting de historie van Diever. ‘We hebben vele boeken samengesteld, heel veel historische informatie en foto’s verzameld. De grootste klus was wel het boek Speelkwartier, uitgegeven bij het 60-jarig bestaan van Shakespeare in Diever.’

Naslagwerk

Samen met Bart Buiter, Jans Tabak en Fred Jansen is Blaauw nu druk met het jubileumboek dat ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Historische Verenging Gemeente Diever verschijnt. Een uitgebreid naslagwerk van alles wat met de voormalige gemeente Diever te maken heeft. ‘Het grootste deel is af, maar we redden het niet om het nog dit jaar te presenteren. Dat wordt ergens in 2020’, zo zegt Blaauw die in november wel de 100e editie van Opraekelen uitgebracht ziet worden.

Dinsdag tijdens de jaarvergadering van de historische vereniging, neemt Jan Blaauw afscheid. Hij is dan 25 jaar secretaris geweest. ‘Tijd voor een ander’, zo zegt hij. ‘Dat betekent niet dat ik stop met dingen doen voor de historische vereniging, maar wel als bestuurslid. Nee ik ben geen man om achter de geraniums te zitten.’

Vergadering

De ledenvergadering van de Historische Vereniging Gemeente Diever vindt dinsdag om 20.00 uur plaats in de scholengemeenschap Stad en Esch in Diever. Naast het afscheid van Blaauw en de benoeming van Geke Hage-Kloeze uit Wittelte als zijn opvolger, staat ook de herverkiezing van voorzitter Homme Geertsma op de agenda.

Na het officiële gedeelte verzorgt Paul Gols uit Zorgvlied een lezing over veldovens, zoals die vroeger hier voorkwamen (bijvoorbeeld Dieverbrug) voor het vervaardigen van bakstenen van plaatselijk gewonnen leem voor de woningbouw.