Bodemschatten zijn te bezichtigen in de Veldschuur

Rouveen - Het zijn geen archeologische vondsten, maar bodemschatten. Eljaco Postma (9) uit Genemuiden laat zijn bergkristal en amethist zien. Fonkelende stenen.

Eljaco en vele anderen komen zaterdag naar de Veldschuur Bid en Werk in Rouveen voor de Nationale Archeologiedagen. Het is de derde keer dat het centrum meedoet. Door het miezerige weer is de opkomst minder dan vorig jaar, maar leuk is het zeker. Kinderen mogen buiten ook met de metaaldetector aan de slag.

Bodemvondsten

Mensen mogen hun bodemvondsten meebrengen. Scherven, vuursteen, fossielen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het komt voorbij. Een Rouvener komt met een 18e eeuws kruikje op de proppen. Mooi keramiek, maar niet heel kostbaar.

Mensen brengen leuke dingen mee, maar in de Veldschuur is ook van alles te zien. Zoals de vuursteenresten die jaren geleden werden gevonden bij het Meppelerdiep in de Noordpunt van de gemeente Staphorst. De allermooiste vondst ooit, is er ook bij: een nog altijd vlijmscherpe naald van wit vuursteen, kwetsbaar, maar nog helemaal gaaf. ‘Het mooie hiervan is, naast het object, dat ik op dit moment verbonden ben met de maker hiervan die duizenden jaren geleden hier rondliep’, zegt Fré Spijk van de Veldschuur.

Vuursteen

Op dezelfde plek vond de Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS) ook vishaakjes en schrabbers, allemaal van vuursteen. Twee meisjes bekijken de replica van de bronzen halsring van 2700 jaar oud die een Rouvener een paar jaar geleden uit de modder trok. Waarschijnlijk een offergave van een verre, verre voorouder. De ring ging om de hals van een baby en bleef een leven lang om de hals. De meiden zijn zeer onder de indruk. ‘Dit gooiden ze zomaar weg?’ Ja, om de goden gunstig te stemmen. Toen speelde religie ook al een belangrijke rol in deze regio.’