Fruitpersdag met wedstrijd appeljam maken

Frederiksoord - Zelf appels en peren komen rapen om deze vervolgens te laten persen tot heerlijk vers sap. Dat kan woensdag 23 oktober op de jaarlijkse Fruitpersdag op de Fruithof in Frederiksoord.

Een deskundige jury bepaalt wie de meest lekkere en bijzondere appeljam heeft gemaakt. Deelnemers kunnen hun zelfgemaakte appeljam vóór 12.00 uur inleveren bij de organisatie. De appeljam hoeft niet per se volgens een bestaand recept te worden gemaakt. Het mag ook ‘out-of-the-box’. Dus bijvoorbeeld appel gecombineerd met ander fruit, groenten of kruiden. Vervolgens worden de producten geproefd en beoordeeld door de jury.

Om 14.00 uur wordt de winnaar bekendgemaakt. Het publiek kan de ingezonden producten ook proeven en beoordelen. De hoofdprijs bestaat uit een cider-pakket. Voor meer informatie en aanmelding: info@fruithof-frederiksoord.nl

Proeverij van zoete appels

Tijdens de open dag wordt door Slowfood Nederland een heuse appel-proeverij verzorgd. De opzet is om een aantal oude zoete appelrassen op te nemen in de ‘Ark van de Smaak’. De Ark van de Smaak is een catalogus van kleinschalige kwaliteitsproducten die horen bij een specifieke cultuur, historie of traditie van een streek of land. Genomineerde appelrassen zijn onder meer Haneman, Jasappel, Honderdmark, Zoete Aagt, Dijkmanszoet en Zoete Ermgaard. Bezoekers kunnen meeproeven.

Verkoop fruitbomen

Van verschillende fruitrassen zijn op de Fruithof de bomen te koop. Ook worden er rondleidingen verzorgd. Deelnemers bewandelen hierbij het Struunpad die door de boomgaard slingert, en zien en proeven van alles.

Wil je weten welk fruitras je in de tuin hebt staan, neem dan een appel of peer mee. Er is namelijk een team van deskundigen van de Noordelijke Pomologische Vereniging aanwezig om ze te determineren.

De Fruitpersdag op woensdag 23 oktober duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. De ingang van de Fruithof is via de parkeerplaats van Museum de Proefkolonie.